26 aprilie 2024, 21:35

Zeci de copii mumificați, găsiți într-o catacombă italiană. Încă nu se știe de ce

O echipă de oameni de știință încearcă să afle de ce zeci de copii au fost mumificați și îngropați în catacombele unei mănăstiri din Sicilia. Primul studiu cuprinzător al mumiilor copiilor va fi condus de Kirsty Squires, profesoară asociată de bioarheologie la Universitatea Staffordshire din Marea Britanie, iar munca de teren urmează să înceapă săptămâna viitoare.

Catacombele Capucinilor, o atracție turistică macabră din Palermo, în nordul Siciliei, este locul în care cercetătorii vor analiza rămășițele a 41 de copii, dintr-un total de 163 de copii îngropați în catacombe. Mumiile au fost complet îmbrăcate, unele fiind plasate în leagăne și scaune, în timp ce altele sunt în picioare, cu bastoane care le țin pe poziție.

Se știu puține lucruri despre acești copii, care au fost îngropați între anii 1787-1880 și care fac parte din cea mai mare colecție de resturi mumificate din Europa, cuprinzând cel puțin 1.284 de cadavre.

„Știm că provin din familii din clasa de mijloc; ritul mumificării era rezervat persoanelor mai bogate, cum ar fi nobilimea, clasa de mijloc și clerul”, a spus Squires.

Echipa folosește raze X, deoarece este o metodă non-invazivă, care nu ridică aceleași considerații etice ca investigațiile invazive asupra rămășițelor umane. Cercetătorii vor folosi radiografiile (574 în total, 14 per mumie) pentru a completa un profil biologic al copiilor și pentru a determina dacă mumificarea a fost efectuată numai la cei de o anumită vârstă sau sex.

Mumificarea a fost practicată în catacombe începând din jurul anului 1599 până la începutul secolului al XX-lea și era văzută de clasa de mijloc ca o modalitate de a-și menține în viață personalitatea socială după moarte.

Squires și colegul Dario Piombino-Mascali de la Universitatea Vilnius (Lituania), vor fi însoțiți de doi radiologi și un artist și vor petrece o săptămână uitându-se la înregistrările morților. Vor trece câteva luni până când constatările vor fi publicate.

Foto: Tony Gentile/Reuters, Alessandra Tarantino / AP, Fabrizio Villa / Getty Images (via NBC News)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol