3 mai 2024, 5:07

Criza climatică: în 6 ani trebuie să restaurăm cel puțin 20% din toate zonele terestre din UE

Până în 2030, UE trebuie să pună în aplicare măsuri de refacere care să acopere cel puțin 20% din zonele sale terestre și maritime.

Refacerea ecosistemului este esențială pentru combaterea schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității și reduce riscurile pentru securitatea alimentară.

În urma dezbaterii de marți asupra legii UE privind refacerea naturii, Parlamentul European și-a adoptat poziția cu 336 voturi pentru, 330 împotrivă și 13 abțineri. Votul de respingere a propunerii Comisiei nu a fost aprobat (312 voturi pentru, 324 împotrivă și 12 abțineri).

Proiectul de lege nu impune crearea de noi zone protejate în UE și nici nu blochează noi infrastructuri de energie din surse regenerabile, prin adăugarea unui nou articol care subliniază că astfel de instalații sunt în mare măsură în interesul public.

Obiective de refacere a naturii pentru 2030

Parlamentul  European subliniază că noua lege trebuie să contribuie la îndeplinirea angajamentelor internaționale ale UE, în special a cadrului global al ONU privind biodiversitatea de la Kunming-Montreal.

”Legea privind refacerea naturii este un element esențial al Pactului verde european și respectă consensul științific și recomandările de refacere a ecosistemelor Europei. Fermierii și pescarii vor beneficia de pe urma acesteia și vom asigura un pământ locuibil pentru generațiile viitoare.

Poziția noastră adoptată astăzi transmite un mesaj clar. Acum trebuie să continuăm pe calea cea bună, să ne apărăm poziția în timpul negocierilor cu statele membre și să ajungem la un acord înainte de încheierea mandatului acestui Parlament pentru a adopta primul regulament privind refacerea naturii din istoria UE”,  a subliniat raportorul César Luena.

Peste 80% din habitatele europene sunt într-o formă precară. La 22 iunie 2022, Comisia a propus un regulament privind refacerea naturii pentru a contribui la redresarea pe termen lung a naturii deteriorate în toate zonele terestre și maritime ale UE și pentru a atinge obiectivele UE în materie de climă și biodiversitate.

Potrivit Comisiei, noua lege ar aduce beneficii economice semnificative, deoarece fiecare euro investit ar avea ca rezultat beneficii de cel puțin 8 EUR.

Sursa foto: europarl.europa.eu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol