20 aprilie 2024, 4:42

Cum alegi vinul roșu în funcție de felul de mâncare

Vinul roșu este una dintre băuturile cu istorie bogată. De-a lungul timpului, vinul roșu a rămas o constantă a meselor, în ciuda schimbării obiceiurilor culinare. Au apărut ingrediente și rețete noi, în timp ce altele au dispărut. Asocierea vinului roșu cu preparatele rămâne, firește, o preocupare pentru oricine este gazdă sau pregătește o masă.

Chiar dacă, în general, ne ghidăm după ideea conform căreia vinul roșu trebuie să însoțească preparatele din carne roșie, lucrurile nu sunt atât de simple. Pentru a pune mâncarea în valoare, trebuie să alegi cel mai potrivit vin. Cele 6 sfaturi de mai jos te vor ajuta în acest sens.

Cum alegi vinul roșu în funcție de felul de mâncare

  1. Ține cont de preparatul principal

Când alegi un vin roșu, trebuie să te gândești dacă se potrivește cu felul principal. Chiar dacă merge cu aperitivul sau desertul, preparatul principal îți va influența cel mai mult papilele gustative. Poți servi vinuri diferite pentru fiecare fel, dar cel mai consumat va fi cel care se potrivește cu preparatul dominant.

  1. Acordă atenției corpolenței

Una dintre caracteristicile de bază ale vinului este corpolența. Deseori tindem să o ignorăm, în favoarea gustului. Însă ea este la fel de important în asocierea cu preparatele. Corpolența este o însușire determinată de textura, vâscozitatea și consistența băuturii. Cantitatea de tanini din struguri are un rol important în dezvoltarea corpolenței.

Taninii influențează evoluția mustului, pentru că favorizează transformarea zahărului în alcool și păstrarea vâscozității. Vinurile roșii sunt, în general, mai corpolente decât cele albe. Vinurile roșii cu corpolență crescută se potrivesc cu carne roșie, afumătură și sosuri grele. Corpolența medie îți indică o bună asociere cu peștele gras sau dens, pastele și pizza.

  1. Învață asocierile corecte între gust și preparate

Gustul vinului roșu este de 4 tipuri:

  • Sec;
  • demisec;
  • demidulce;
  • dulce

Cantitatea de zahăr rezidual determină gustul vinului. Practic, după fermentare, zahărul care nu s-a transformat în alcool impune un anumit tip de gust. Dacă a rămas mult, atunci vinul este dulce. Dacă a rămas foarte puțin, atunci este sec. Vinurile roșii dulci merg cu deserturi și anumite tipuri de brânzeturi. Cele demidulci însoțesc mâncăruri din vită, pasăre și porc, mai ales dacă sunt gătite cu sosuri dulcege. Un vin demisec este ideal când consumi pește, pasăre și anumite aperitive. Carnea roșie și vânatul se completează perfect cu un vin roșu sec.

  1. Alege un vin mai dulce ca preparatul

Unul dintre sfaturile cele mai utile în alegerea vinului roșu are legătură cu menținerea echilibrului gustativ. Vinul trebuie să fie mereu mai dulce, în special când consumi deserturi. În caz contrar, va părea lipsit de gust și neplăcut.

  1. Nu asocia niciodată preparate amărui cu vinuri bogate în tanini

Papilele noastre gustative sunt foarte sensibile la gustul amar. Dacă alegi un preparat amar și un vin cu același gust, senzația se va intensifica și va deveni neplăcută. Anumite crucifere, sparanghelul sau deserturile cu ciocolată sunt exemple de alimente amărui pentru care trebuie să cauți un vin care conține o cantitate mică de tanini.

  1. Sosul are prioritate la asocierea cu vinul

În general, este bine să asociezi vinul cu carnea. Însă când aceasta se gătește în sos, gustul acestuia devine prioritar. Motivul este simplu: aromele sosului intră în carne, în special dacă aceasta a fost marinată anterior în el.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol