6 decembrie 2023, 22:23

Cum ar arăta România dacă pe sticlele de alcool ar fi mesaje precum cele de pe pachetele de țigări? Să (ne) luăm ”Pastila de (dez)informare”, de la Digi24!

Cum ar arăta România dacă pe sticlele de alcool ar fi mesaje precum cele de pe pachetele de țigări? „Cel mai frecvent tip de cancer apărut în urma consumului de alcool este cel esofagian”, „Consumul de alcool este responsabil pentru circa 60 de boli” sau „Copiii alcoolicilor sunt mai predispuși să fie victimele violenței domestice”. Cam așa ar suna textele de avertizare în legătură cu consumul de alcool. Ar șoca, ar deveni respingător produsul, ar lăsa oamenii indiferenți? O astfel de schimbare de strategie i-ar face pe români să bea mai puțină bere, vin sau țuică?

Sunt întrebări legitime, într-o țară cu un consum destul de ridicat de alcool și în care circulă nestingherite tot felul de mituri legate de alcool.

E normal să ieși la o terasă cu prietenii și să bei măcar un pahar. Nu există sărbătoare fără alcool – de Revelion este șampania, iar de Sfinții Mucenici ești încurajat să dai peste cap nu mai puțin de 44 de pahare. Percepția generală este că alcoolul ar fi mai puțin nociv decât alte vicii, precum fumatul, dar un om băut prezintă un potential pericol atât pentru cei din jur cât și pentru sine.

Ideile acestea se regăsesc sub o formă de presiune socială, care se rezumă la întrebarea: CUM, TU NU BEI? Gândește-te la petrecerile de majorat sau la așa-zisele „ritualuri de inițiere”, pentru a te integra într-un grup.

Dacă nu crezi că presiunea socială joacă un rol în consumul de alcool, află că adolescenții din România ajung să fie mai beți decât media europeană. (INSP Analiza alcool 2002 pag. 9/17)

Un pahar de vin pe zi aduce beneficii inimii (Studiu) – asta spun articole medicale realizate în trecut ce analizau dieta mediteraneană. Doar că un studiu recent demonstrează că treaba asta e doar un mit. Chiar și consumul scăzut al oricărui tip de alcool crește semnificativ riscul de moarte. (Studiu JAMA Network Open – risc alcool)

Deci, nu, niciun pahar, doză sau gură de alcool nu te ajută. Nu numai că e fals, dar e și… fatal.

Pastila de (dez)informare, de la Digi24, difuzată de joi până luni, în prime time, vine să facă lumină și în legătură cu acest subiect. Și vă aduce în prim-plan specialiști, care vă vor lămuri cum este cu consumul de alcool și ce rol joacă acceptarea socială în dezvoltarea dependenței de alcool, de exemplu.

Dacă vreți să știți unde este limita dependenței, urmăriți ”Pastila de (dez)informare”, la Digi24 de joi până luni, dar și în pagina de YouTube dedicată emisiunii, precum și aici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol