7 decembrie 2024, 22:40

Cum perturbă criza apei echilibrele sociale și economice din întreaga lume

În 2022, Europa s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, însă nu este singurul continent afectat de acest fenomen. Amploarea globală a secetei este doar o altă consecință a schimbărilor climatice.

Apa – o resursă vitală pentru supraviețuire și esențială pentru industrie și agricultură – a devenit din ce în ce mai disputată la nivel global, deficitul acesteia provocând crize economice, umanitare și de securitate.

Ce putem face? Primul impuls este și cel mai bun răspuns: utilizarea mai rațională a apei și reciclarea apelor reziduale prin operațiuni adecvate de filtrare și curățare, potrivit veridica.ro.

În prezent, puțini oameni menționează deficitul de apă ca fiind o amenințare economică sau socială – în timp ce o treime din băncile lumii fac acest lucru.

Prețurile apei sunt în continuare sub-evaluate, probabil din cauza aceleiași combinații de circumstanțe și decizii greșite. Dar nu poate fi exclusă ideea că, într-o zi, într-un viitor nu prea îndepărtat, apa va deveni un factor la fel de important ca și emisiile de carbon pentru prognoza climatică, socială și politică.

Așa cum rezervele de gaze naturale reprezintă un subiect foarte la modă în Europa astăzi, nu este exagerat să ne gândim că rezervele de apă vor deveni o preocupare similară mai devreme sau mai târziu.

Vara lui 2022 reprezintă un semnal de alarmă în acest sens.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol