27 aprilie 2024, 3:01

Cum să faci PR de țară și de capitală cu ajutorul științei și al artei. Modelul Erevan, la STARMUS VI

A ajuns la a șasea ediție, dar deja numeroși invitați care au participat anul acesta la festivalul de știință și muzică STARMUS VI au afirmat că ediția prezentă din Armenia a fost cea mai bună din istoria festivalului. Afirmația îi aparține directorului fondator al STARMUS, Garik Israelian, care a vorbit la închiderea celui mai mare eveniment de acest gen care s-a desfășurat anul acesta în capitala Armeniei, Erevan, între 5 și 10 septembrie. Site-ul editiadedimineata.ro a avut privilegiul să fie invitat la festival. De altfel, am prezentat cititorilor noștri deja două relatări de la fața locului, pe care le puteți citi AICI și AICI.

STARMUS este un festival care adună astronauți din lumea întreagă, laureați ai Premiului Nobel, oameni de știință renumiți, artiști și muzicieni. Este un festival mondial de comunicare științifică și artistică, la care participă cele mai mari spirite ale planetei. Obiectivul său este de a inspira și a educa viitoarea generație de exploratori și de a regenera spiritul descoperirilor. STARMUS asociază artă, muzică și știință, pentru a îmbunătăți comunicarea științifică. Eminențe științifice, astronauți, muzicieni și artiști celebri participă la festival, creând astfel noi oportunități pentru vizitatori, după cum arată și armenpress.am.

Și un excelent prilej de a face un pic de PR de țară și de capitală, căci jurnaliștii invitați au avut parte de tururi organizate, dar și timp de documentare în teren sau pur și simplu de a-și clăti ochii, dar același prilej l-au avut și sutele de participanți la eveniment.

Erevan este deseori considerat ca nefăcând parte dintre cele mai frumoașe orașe ale Europei, mai ales din cauza trecutului său sovietic și deci arhitectura sa nu este spectaculoasă.

Dar Erevan este un oraș agreabil, în care te poți plimba pe străzile aerisite. Femeile se pot bucura de marile case de mode, precum și de boutique-uri franceze. De altfel, relația specială pe care Armenia o are cu Franța se tot vede. Există chiar și o piață Charles Aznavour, cântărețul francez cu origine armeană.

Centrul orașului formează un cerc aproape perfect în jurul Pieței Republicii. Este foarte ușor să vizitezi principalele zone accesibile cu piciorul, rar ai de mers mai mult de 30 de minute.

Piața Republicii este centrul nevralgic al capitalei, toată ziua piața atrăgând localnici și turiști care se plimbă. Vă prezentăm și noi câteva instantanee surprinse în trecerea prin capitala armeană.

Veți înțelege repede de ce Eravanul este supranumit ”orașul roz”. Culoarea clădirilor oferă reflexii roze de la roca vulcanică utilizată în construcții. La nivel arhitectural, capitala este un amestec subtil între modernitate și arhitectura sovietică.

Armenia și-a obținut independența față de URSS la începutul anilor 90 și păstrează încă relații cu Rusia. De altfel, majoritatea armenilor vorbesc rusa foarte bine.

”Festivalul s-a desfășurat în bune condiții. Nu credeam că va fi așa, din mai multe motive – pandemia de coronavirus, războiul etc. Toate aceste probleme s-ar fi putut repercuta asupra rezultatelor festivalului, dar sunt fericit să văd că aceste probleme nu ne-au afectat deloc. STARMUS era atât de puternic, încât nimic nu a afectat festivalul”, a declarat acesta, potrivit armenpress.am.

Evident, nu a ratat ocazia să afirme că speră ca festivaluri similare să fie organizate în viitor în Armenia. ”Nu există viitor în Armenia fără știință și fără educație”, a adăugat el.
Cum publicul de la STARMUS era cosmopolit, iar mesajul de PR de țară și de capitală pica la momentul potrivit, la încheierea evenimentului a participat și șeful de cabinet al premierului Armeniei, Arayik Harutyunyan, care a rostit un discurs la ceremonia de închidere a festivalului. Acesta a declarat că guvernul armean va face toate eforturile posibile pentru a dezvolta aceste orientări, calificând festivalul drept elan suplimentar dezvoltării științei și educației. ”Educația și știința nu există fără artă. Și STARMUS este cea mai bună combinație”, a spus acesta.

Președintele armean, Vahagn Haceaturian, a participat, la rândul lui, la închiderea festivalului, apreciind organizarea lui și mulțumind organizatorilor. ”Sunt convins că nu doar am dat un nou suflu, dar am și adus un nou entuziasm în Armenia”, a spus acesta.

Festivalul s-a încheiat cu prezentarea în premieră a filmului „Alexei Leonov : Space Inside”, bazat pe ultimul interviu al fiicei lui Alexei Leonov, Oksana Leonova.
La 18 martie 1965, Alexei Leonov a devenit primul om care a efectuat o ieșire în Spațiu. Acest eveniment istoric s-a produs în cursul zborului Voskhod 2. Leonov a rămas în exteriorul navei spațiale 12 minute și 9 secunde. La final, combinezonul spațial al acestuia s-a umflat în vidul spațial, motiv din care acesta nu a mai putut intra în sas. El a deschis o valvă pentru a permite unei părți din presiunea combinezonului să se evacueze și a reușit să revină în interiorul capsulei.

Sursa foto: Istvan Deak

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol