27 aprilie 2024, 6:24

Cum să ne înveselim ziua atunci când știrile deprimante ne strică buna dispoziție

Evenimentele din România ultimelor zile au adus o strate generală de tristețe și indignare la adresa autorităților. Mai mult, se pare că informațiile generate de toate sursele de media, fie că vorbim de televiziuni, posturi de radio, site-uri de știri sau chiar postări pe rețelele de socializare, toate au legătură cu tragedia care a înspăimântat o țară întreagă.

Fiecare persoană în parte se raportează diferit la informațiile pe care le primește. Chiar dacă unele dintre acestea vin cu avertismentul că „vă pot afecta emoțional”, acest lucru nu vă oprește din a intra în contact cu informația.

Psihologii sunt de părere că o expunere îndelungată la informații negative poate aduce o serie de efecte psihologice asupra creierului. Poate produce anxietate și afectează chiar și somnul. Din acest motiv, specialiștii atratg atenția asupra faptului că ar trebui să existe câteva „reguli” în ceea ce privește consumul de știri, potrivit Playtech.ro.

Psihologul Joy Harden Bradford este de părere că o expunere constantă la știri ce transmit informații negative ar putea avea un impact psihologic de lungă durată. Mai mult, se pare că ori de câte ori oamenii citesc, văd sau aud știri negative aceștia tind să aibă un sentiment de neajutorare, de spaimă și să se simtă deprimați, iar din acest motiv desfășurarea activităților din timpul zilei devine mai dificilă decât în mod normal.

Cum să trecem cu brio „testul” știrilor negative

Astfel, una din modalitățile prin care ne putem „proteja” de efectul știrilor negative este să găsim o manieră prin care să ne eliberăm de frustrările acumulate. Psihologul explică faptul că atunci când suntem puși față în față cu informații de genul celor care sunt prezente în acest moment pe toate canalele media, să ne focusăm spre a găsi soluții și să ne gândim ce am putea face în această privință pentru a găsi niște acțiuni propice, care ar putea veni în ajutor.

Fie că ne implicăm mai mult în viața civică și milităm pentru drepturile și libertățile individuale ale cetățenilor, atunci când există tragedii colective sau fie că începem să demarăm activități care să salveze mediul înconjurător, limitând astfel fenomenul încălzirii globale, prin intermediul acestor activități ne eliberăm de sentimentele de neputință în fața marilor dezastre, sentimente care survin expunerii la știri negative. Astfel, fiecare cetățean are ca argument în fața depresiei aduse de informațiile cu caracer negativ puterea exemplului de a pune capăt neregulilor de la nivelul societății.

Cu toate acestea, informarea este importantă și este necesar ca fiecare persoană să fie în temă cu știrile zilei, indiferent de caracterul lor. Însă, o cantitate prea mare de detalii, care nu aduc nicio altă informație nouă, ci doar încarcă emoțional știrea respectivă, pot să facă în general mai mult rău decât bine.

De asemenea, specialistul mai adaugă și faptul că atunci când te simți copleșit de știrile negative, cel mai important este să comunici cu cei din jur pentru a te putea deconecta. Totodată, Psihologul Joy Harden Bradford mai spune că ar trebui să te asguri că petreci cât mai mult timp cu prietenii și familia pentru a te deconecta, potrivit Playtech.ro.

Sursă Foto: psytoolkit.org

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol