24 iunie 2024, 15:43

Cum sunt utilizate datele colectate de Stația Spațială Internațională pentru monitorizarea schimbărilor climatice

Stația Spațială Internațională (ISS) are o poziție unică pentru a monitoriza planeta noastră, deoarece este capabilă să acopere 90% din suprafața Pământului. Fotografiile realizate de astronauți sunt o sursă majoră pentru monitorizarea furtunilor sau erupțiilor vulcanice în timp real.

La acestea se adaugă și o serie de instrumente plasate în exteriorul stației spațiale, multe dintre acestea colectând date climatice. Datele colectate de ISS surprind inclusiv particulele de praf mineral din atmosferă care pot afecta încălzirea și răcirea locală, calitatea aerului, rata de topire a zăpezii și creșterea planctonului din oceane.

Datele climatice colectate de ISS
Cercetătorii au demonstrat că datele colectate de ISS pot fi folosite și pentru a identifica și monitoriza surse specifice de emisii de metan și dioxid de carbon. Acest tip de teledetecție prin satelit ajută la evaluarea și verificarea reducerilor de emisii incluse în planurile și acordurile naționale și globale, inclusiv prin monitorizarea centralelor electrice pe cărbune.

Contribuția sateliților NASA
Peste 30 de sateliți NASA înregistrează în prezent date despre suprafața terestră, gheața, oceanele și atmosfera Pământului pentru a monitoriza inundațiile, incendiile și alte schimbări devastatoare ale planetei. Până în 2030, se estimează că tehnologiile destinate observării Pământului vor contribui cu peste 700 de miliarde de dolari la economia globală și ar putea reduce anual gazele cu efect de seră cu două gigatone.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol