27 aprilie 2024, 1:31

Cutremurele din Banat, influențate de seismele din Turcia

Banatul a fost zguduit de la sfârșitul lui mai până acum de 19 cutremure de peste 2 grade pe Richter. Aseară a fost cel mai puternic și a avut 13 replici. Seismologii români susțin că mișcările seismice din vestul țării sunt un efect al cutremurelor devastatoare care au zguduit Turcia în luna februarie.

Cutremurul de 5,2 care a avut epicentul lângă Arad s-a simţit pe o rază de peste 100 de kilometri, în România şi alte trei ţări vecine.

Constantin Ionescu, director general, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului, spune că ”intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de 7 grade Mercalli. Cutremurul s-a simțit la Arad și în orașele apropiate, cum ar fi Lipova, cu intensități de 6 grade Mercalii. S-a simțit în orașe cu distanțe mai mari de 100 de kilometri, cum ar fi Oradea, Cluj sau zona de sud a României, cu intensități de 4 grade. De asemenea s-a simțit în Ungaria, Croația, Serbia”.

Din 22 mai, în vestul României a fost o serie de miscări seismice: 19 au fost de magnitudine 2 sau mai mare. Banatul este o zonă seismică unde, în istorie, au fost mai multe cutremure simţite de populaţie. Specialiştii au aflat şi care este sursa mişcărilor tectorice de acum.

Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord și rotirea spre est, concomitent. Asta pune o presiune enormă pe Munții Dinarici, care o transmite imediat la nord și est către Bazinul Panonic. De dată asta a găsit această zonă, la nord de Mureș, până în Munții Zarandului”, spune Mihail Diaconescu, cercetător științific, pentru stiri.tvr.ro.

”Împingerea microplăcii Adriatice este datorată cutremurelor din Turcia. Pentru că am urmărit imediat după cutremurele de 7-8 din Turcia să văd unde apar imediat primele cutremure. Primele cutremure au apărut în bazinul Marii Mediterane, care s-au deplasat spre Cipru, sudul Greciei, Sicilia, Italia de Sud,, Centrală și de Nord, Coasta Dalmată”, a mai spus acesta.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol