O zi de 28 octombrie va rămâne cu siguranță ca una neagră pentru acest neam: cea din 1959. Când ”s-a dat decret”, cum se spunea atunci, iar viața monahală a fost complet bulversată.
Cu 61 de ani în urmă apărea Decretul nr. 410, adoptat de conducerea Marii Adunări Naţionale, care prevedea desfiinţarea unor mănăstiri şi a asociaţiilor religioase, precum şi scoaterea din monahism a mai multor călugări.
Doliu pentru monahism
Aplicarea acestui decret, între anii 1959 şi 1964, prin forţă şi ameninţări, a constituit o perioadă de doliu pentru monahismul românesc şi pentru Biserică: 92 de mănăstiri au fost desfiinţate, închise ori folosite în scopuri sociale şi în jur de 4.700 de călugări şi monahi au fost scoşi din mănăstiri.
La începutul anului 1958, ministrul de Interne Alexandru Drăghici propunea desfiinţarea seminariilor monahale, interzicerea accesului călugărilor în Institutele de Teologie de grad universitar, interzicerea înfiinţării de noi mănăstiri, ca şi limitarea accesului în cinul monahal. Majoritatea prevederilor cuprinse în proiectul lui Drăghici s-au regăsit şi în Decretul nr. 410/1959, scrie RADOR.
”Dacă instituţia Bisericii a fost supusă tuturor restriştilor politice, au existat locuri în care spiritualitatea ortodoxă se păstra neatinsă: mănăstirile, schiturile şi refugiile schimnicilor. Spre acestea şi-au îndreptat comuniştii cele mai furibunde atacuri.Încă în 1956 Securitatea evacua prin forţa armelor mănăstirea Vladimireşti, iar la 28 octombrie 1959 autorităţile comuniste au emis decretul 410, care ordona desfiinţarea a mai mult de două treimi din totalitatea mănăstirilor”, explică în pagina sa web, Memorialul Sighet.
Prevederile regulamentului aveau caracter retroactiv


Adrian
28 octombrie
Oamenii stia artrebui sa si gaseasca o munca reala… Observam cu totii cum acesti clerici isi comanda masini de sute de mii de eruro in conditiile in care salariul lor este de cateva zeci de mii de lei.
Dupa parerea mea, doar cine produce un fel de valoare ar trebui recompensat nicidecum astia.