8 decembrie 2024, 11:10

„Darea la semn” – primul sport cu care se îndeletniceau românii, în mod oficial

Istoria tirului sportiv în România începe acum mai bine de un secol și jumătate, fiind chiar sportul cu care românii se îndeletniceau într-un mod oficial. Poate mai important de atât este faptul că una dintre primele competiții internaționale din domeniul sportului la noi în țară a fost cea de tir.

Ca un mic istoric la nivel mondial, tirul a apărut la jumătatea secolului al XVII-lea, la Lucerna în Elveția. Tot acolo, în 1640 se înființează și prima Societate de Tir din lume, iar treptat numărul acestor asociații a crescut de-al lungul Europei.

În România dezvoltarea acestui sport a început în 1741, când la Arad apar primele concursuri de tir organizate de către Regimentul Regal de Infanterie. Dat fiind că este vorba despre un sport practicat cu arme de foc, aceste competiții din Transilvania erau dedicate exclusiv ofițerilor. Chiar dacă nu era pământ românesc în mod oficial, putem să menționăm acest aspect al tirului sportiv.

La peste o sută de ani – pe 5 mai 1862 – se înființează prima societate de tir la nivel național, numită : „Societatea Română de arme și dare la semn„. Aceasta avea sediul la București, iar numărul membrilor creștea considerabil de la an la an. La doar cinci ani de la înființare, asociația avea 120 membri și 5 membri de onoare, informează site-ul oficial al Federației Române de Tir Sportiv. Aceasta este și prima grupare sportivă ce apare la noi și tirul cel dintâi sport practicat într-un cadru organizat și oficial.

Ei bine, un singur lucru mai lipsea în acel moment: un poligon mai mare pentru a practica acest sport. În acest context au început să fie implicate și personalitățile politice ale vremii, printre cele mai importante, cum ar fi domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Acesta a donat societății în anul 1865 din terenul Mânăstirii Radu – Vodă (teren trecut în patrimoniul statului). Acesta avea o suprafață de 47.514 metri pătrați, iar singura condiție impusă a fost ca terenul să nu fie înstrăinat. Societatea Română de arme și dare la semn mai deținea un spațiu, cel din zona Clubului Progresul.

Sunt comemorați 143 de ani de la prima competiție internațională de tir din România  – a avut loc pe pe 26 septembrie 1874. De asemenea, este și prima dată când se organizează un astfel de concurs la noi în țară.

În plus, sportivii români specializați pe trasul cu arma de foc, au fost în top la primele participări în competițiile internaționale. Unul dintre exemple este participarea a doi conaționali la concursul organizat în anul 1919 în Franța, la Le Mans, aceștia reușind să obțină locul doi. De reținut este că la acea dată, românii au participat contra celor mai buni trăgători din toate țările aliate în timpul Primului Război Mondial.

[Sursă imagine: csasteaua.ro]



Notice: Undefined offset: 1 in /usr/www/users/editiy/editiadedimineata/wp-content/themes/editiaDD/functions.php on line 460

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol