19 aprilie 2024, 10:59

De ce este pudra de roșcove mai bună decât cea de cacao?

Pudra de carob (roşcove) se obţine din prelucrarea păstăilor de carob, provenite din arbustul cu același nume, originar din zona mediteraneană. Acestuia i se mai spune şi “pâinea Sfântului Ioan Botezătorul” întrucât se credea că Sfântul se hrănea cu păstăi de roşcove.

Astăzi, pudra de carob este folosită pentru a înlocui cacaoa în diverse preparate, fiind considerată alternativa ei mai sănătoasă. Pudra de cacao nu este atât de sănătoasă pe cât am crede. Conform studiilor, aceasta provoacă dureri de cap, nervozitate, insomnie.

Astfel vă prezint 5 motive pentru a alege pudra de roșcove în locul celei de cacao:

  • Pudra de roșcove acționează ca un antioxidant – conţine 80% proteine, fibre, polifenoli, vitaminele A, B, B2, B3 şi D şi minerale precum magneziu, calciu (de două ori mai mult decât cacaoa), fier, fosfor, potasiu şi mangan.
  • Carobul este mult mai dulce decât pudra de cacao – așa că putem să ne lipsim de îndulcitori în prepararea unei prăjituri sau a unei ciocolate sănătoase.
  • Nu conține grăsimi sau cafeină – componente care trebuie evitate.
  • Previne apariția unor afecțiuni sau boli – Pudra de carob conține calciul, față de cea de cacao ce conține acid oxalic care duce la absorbția îngreunată a calciului. Având efect antioxidant, reduce apariția bolilor de inimă și crește sistemul imunitar al organismului, scăzând totodată și nivelul colesterolului rău. Taninii din el ajută digestia, previn menţinerea bacteriilor rele în intestine şi ameliorează tulburările digestive.
  • Nu crește riscul de migrene, așa cum se întâmpla uneori cu pudra de cacao – Se pare că o substanţă din cacao declanşează la unele persoane dureri de cap. Această substanţă nu se regăseşte în componenţa carobului, ceea ce înseamnă că el este sigur şi pentru cei predispuşi la migrene.

Sursă imagine: alibaba.com

Precauţii

În cantităţi moderate, pudra de carob nu dă reacţii adverse. În unele situaţii rare, ea ar putea duce la manifestări alergice, în special la persoanele cu alergii majore la nuci şi legume. De asemenea, se recomandă să nu consumăm pudră de carob în cantităţi mari, iar femeile însărcinate ar trebui să o evite pentru că nu există informații concludente şi suficiente în acest context.

Rețetă: Ciocolată de casă cu pudră de carob, gălbenuş de ou şi fistic

Sursă imagine: ohsheglows.com



Dacă ai poftă de o ciocolată de casă, delicioasă şi sănătoasă, iată aici reţeta potrivită:

Amestecă într-o cană mai mare 2-3 linguriţe de pudră de roşcove, 1 linguriţă miere, 1-2 gălbenuşuri de ouă de prepeliţă (sau ouă de găină, dar din sursă sigură). Când totul s-a omogenizat, încorporează şi fistic mărunţit sau nuci româneşti, puţin prăjite înainte şi tocate mărunt. Amestecă bine și ruleaz-o cum dorești. Poftă bună!

 

Antonia Iordan (foto) este nutriționist. A terminat un master de nutriție și remodelare corporală, iar după ce a devenit mamă – în urmă cu 4 ani – a pus mai bine în practică cele învățate în facultate. De 10 ani își conduce propriul business.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol