28 mai 2023, 16:56

De la inflamații la colesterol, beneficii nebănuite ale consumului de avocado

Știai că o sută de grame de avocado au 160 de kcalorii, 2 grame de proteine, 15 grame de grăsimi sănătoase, 9 grame de carbohidrați din care 7 grame sunt fibre?

Avocado este bogat în vitamina K, C, potasiu, vitamina B5, B6 și E. Știai că avocado are mai mult potasiu decât bananele? Că are acizi grași mononesaturați, perfecți pentru sănătatea inimii?

Avocado scade inflamația în organism și tot mai multe studii scot în evidență faptul că avocado poate avea efect împotriva mai multor tipuri de cancer.

Ajută tranzitul, căci conține fibre

Mai mult, avocado reglează nivelul tranzitului în organism, deoarece conține fibre care pot hrăni bacteriile benefice de la nivelul intestinului și poate contribui la scăderea nivelul trigliceridelor.

Un studiu publicat în Journal of the American Heart Association a evaluat impactul pe care îl are consumul unui avocado pe zi. Cercetătorii au descoperit că participanții care au mâncat un avocado zilnic au avut niveluri mai scăzute ale „colesterolului rău”.

Grăsimile sunt esențiale pentru organism, întrucât oferă energie, reglează temperatura corpului, contribuie la reglarea hormonilor și la fertilitate. De asemenea, furnizează acizi grași esențiali, permițând absorbția vitaminelor. Avocado este o sursă de fibre, de vitamine și în special de acizi grași mononesaturați.

Dă senzația de sațietate

Acizii grași mononesaturați se găsesc sub formă de acid oleic și au ca efect scăderea nivelului “colesterolului rău”, care are efecte negative asupra sănătății, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau boala coronariană. În plus, avocado este singurul fruct care conține lipide, asigurând senzația de sațietate.

Studiul în cauză a examinat beneficiile pentru sănătate ale consumului unui avocado pe zi, timp de șase luni. Cercetătorii au efectuat un experiment cu aproximativ 1.000 de participanți care s-au confruntat cu exces de greutate sau obezitate, respectiv cu o circumferință ridicată a taliei.

Jumătate au fost instruiți să mănânce un avocado în fiecare zi, în timp ce cealaltă jumătate și-a continuat dieta obișnuită, limitându-și consumul de avocado la mai puțin de două fructe pe lună.

La finalul studiului, rezultatele au arătat că nu există diferențe semnificative între cele două grupuri, în ceea ce privește efectul pe care consumul de avocado îl are asupra grăsimii abdominale, grăsimii hepatice sau circumferinței taliei la persoanele supraponderale sau obeze.

În schimb, cei care au consumat avocado în mod constant au înregistrat scăderi ale colesterolului total și ale „colesterolului negativ”, în comparație cu cei care au urmat dieta obișnuită.

Cercetătorii au concluzionat că fibrele din avocado pot contribui la scăderea nivelului de colesterol, un singur fruct putând avea aproximativ 3,3 g de fibre solubile.

În ceea ce privește dieta, grupul care a consumat un avocado pe zi a avut scoruri mai mari ale indicelui alimentației sănătoase.

În plus, cercetătorii nu au găsit nicio diferență semnificativă între grupuri în ceea ce privește creșterea în greutate, ceea ce indică faptul că încorporarea unui avocado zilnic nu a contribuit la un surplus în greutate, dar nici la o scădere.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol