23 aprilie 2024, 11:03

De la narcolepsie la bruxism, tu știi ce face corpul tău în somn?

Problemele cu somnul pot cauza nenumărate tulburări comportamentale și în final chiar boli cronice. Doar că foarte mulți oameni nu își pot controla în niciun fel reacțiile din timpul somnului.

Somnambulism

Stare patologică de automatism inconștient, manifestată prin părăsirea patului în timpul somnului și executarea unor acte coordonate, de care individul în cauză nu-și mai amintește la trezire. Apare mai frecvent la copii, in timp ce la adulti este asociată unor agenți sedativi precum alcoolul, stări febrile, combinații de medicamente.

E doar un mit, scrie MSN, că nu ar trebui să trezești un somnambul. Din contră, ar putea fi periculos să nu o faci fiindcă ar putea să se automutileze.

Senzația de prăbușire în gol

Aparent, cel puțin 70% dintre oameni au parte de această experiență cel puțin o dată în viață. De obicei asta ne face să ne trezim imediat. Uneori asta provoacă și o contractare involuntară a mușchilor. Nimeni nu știe de ce. Una dintre teorii este că creierul interpretrează greșit relaxarea mușchilor pe fondul senzației de cădere.

Inițierea sexului în somn

A nu se confunda cu visele erotice. Sunt persoane semisomnambule care inițiază atingeri de natură sexuală cu persoanele cu care împart patul, în timp ce încă dorm. Este posibil ca partenerul să răspundă fără să își dea seama că cel sau cea de lângă … încă doarme.

Experții atrag atenția că este o practică lipsită de romantism și chiar periculoasă fiindcă partenerii evită de rușine să vorbească despre asta. Inițiatorul poate face gesturi agresive complet neobișnuite, uneori recurgând chiar la agresivitate fizică. Dimineața nu își mai aduc aminte de nimic.

Sindromul capului care stă să explodeze

Revista Time scrie ca între 10-15% dintre oameni au experimentat senzația unor dureri de cap înfiorătoare în somn. Cei mai mulți susțin în momentul în care se trezesc că au auzit o explozie puternică.

Narcolepsia

Cunoscută drept boala somnului, narcolepsia este o tulburare de somn cronică, sau disomnie, caracterizată prin somnolență excesivă în timpul zilei (EDS), în care o persoană experimentează oboseală extremă și, eventual, adoarme la momente nepotrivite, cum ar fi la locul de muncă sau la școală.

Narcolepticii de obicei au somnul nocturn deranjat și un model anormal de somn în timpul zilei, care adesea este confundat cu insomnie. Atunci când un narcoleptic adoarme, experimentează în general etapa REM a somnului după aproximativ 10 minute; în timp ce majoritatea oamenilor experimentează faza REM numai după 90 de minute.

Este indicat în astfel de cazuri puțină meditație, yoga sau o baie fierbinte înainte de a merge la culcare.

Bruxismul nocturn

Bruxismul este o afecțiune al cărei principal simptom este scrâșnitul dinților sau, pur și simplu, încleștarea maxilarelor. De multe ori, bruxismul rămâne nediagnosticat până la apariția problemelor dentare pe fondul acestei tulburări, întrucât frecarea repetată a dinților unii de alții poate duce la deteriorarea smalțului și apariția de fisuri sau carii dentare.

Bruxismul nocturn este cel mai frecvent tip de bruxism, dar și cel mai dificil de diagnosticat, întrucât persoanele afectate nu conștientizează decât foarte rar simptomele.

Teroarea nocturnă

Diferența majoră față de coșmar este că persoana în cauză nu se trezește și de obicei nici nu își mai aduce aminte de nimic dimineața. În timpul somnului se manifestă prin țipete, mișcări bruște ale brațelor și picioarelor sau episoade de plâns.

Paralizia în somn

Este caracterizată prin incapacitatea de a ne mișca în somn. Este provocată de stres, dar și de lipsa de somn. O soluție ar putea fi schimbarea poziției în care dormiți.

Sforăitul

Probabil cel mai des întâlnită problemă în somn, poate fi un dezastru pentru cei din jur și pentru relația cu partenera/ul de viață. Poate fi definit ca o blocare a căilor de respirație prin nas și gură, dar poate fi provocată și de deviația de sept. Se recomandă tratament medical.

Mesaje în somn

Pare mai degrabă o problemă a mileniului al III-lea. Mulți sunt dependenți de telefoanele mobile, dorm cu el, și răspund la mesaje deși încă practic dorm. „E ca și cum creierul tău e pe pilot automat. Tu dormi, dar sunetul unui mesaj primit te activează să tastezi în somn.

Zero miros

Nu, nu de la Covid-19, ci în somn. Acesta e principalul motiv pentru care e nevoie de detectoare de fum în camere. Oamenii când dorm, își trimit la culcare și capacitatea de a mirosi. Zgomotul ne trezește, mirosul de fum nu, scriu cercetătorii de la Universitatea Brown.

Hormonul creșterii umane

În fazele adânci ale somnului, corpul produce hormoni. Inclusiv cei care ne ajută să ne dezvoltăm. Asta susține și regenerarea mușchilor, oaselor și a țesutului.

Rezistăm 10 ore fără să mergem la toaletă

În cazul persoanelor sănătoase, somnul ajută la o relaxare psihologică. Funcția renală ia o pauză și nu mai simțim nevoia de a elimina urină. Asta ne ține departe de toaletă în timpul somnului.

Visăm

La mintea cocoșului. normal că și visăm, doar că nu știe nimeni de ce. Iar de explicarea viselor se ocupă mulți, fie că vorbim de cele mai banale până cele mai bizare și alarmante care ni se par atât de reale…

Halucinăm

Au loc în faza în care începem să adormim. Par mult mai reale decât visele. Pot fi nu doar imagini, sunete sau senzații, ci și sentimentul prăbușirii sau al zborului. De obicei nu sunt considerate un risc pentru sănătate, însă unii experți asociază acest fenomen cu narcolepsia, schizofrenia și chiar Parkinsonul.

Apnee în somn

Sindromul de apnee în somn se manifestă prin oprirea respirației pentru cel puțin 10 secunde, în mod repetat, și reprezintă o tulburare a somnului. Dacă pacientul prezintă ronhopatie (sforăit) și dacă se simte obosit dimineața, chiar după o noapte de somn considerat neîntrerupt, posibil să sufere de apnee în somn.

Sindromul de Apnee în Somn Obstructiv (SASO) este caracterizat de episoade repetate de blocare parțială sau totală a căilor respiratorii în timpul somnului, împiedicând pătrunderea aerului în plămâni. Aceste blocaje sunt cauzate de relaxarea mușchilor care mențin în mod normal căile respiratorii deschise.

Scade temperatura corpului

Indiferent cât de cald ar fi în cameră, specialiștii recomandă învelirea cu o pătură. Explicația constă în reducerea temperaturii corpului în timp ce dormim.

Ne trezim supărați

Un motiv ar putea fi somnul insuficient care nu ajută la detensionarea lobului frontal, responsabil pentru filtrarea gândurilor negative. Alte motive pot fi glicemia ridicată, deficiența de magneziu sau problemele la ficat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol