3 martie 2024, 11:54

Dependența de alcool ar putea fi tratată cu o terapie genică folosită pentru boala Parkinson

O terapie genică, evaluată în prezent pentru tratamentul bolii Parkinson, reduce aportul voluntar de alcool la primatele predispuse la consum excesiv, conform unui studiu publicat în Nature Medicine.

În urma administrării directe la nivel cerebral, terapia resetează căile dopaminergice implicate în procesul de recompensă.

Noua metodă terapeutică a avut o eficacitate foarte ridicată, scăzând consumul de alcool cu 90% în raport cu grupul de control și prevenind recăderile post abstinență pe o perioadă de 12 luni.

Primatele care au primit terapia genică au preferat să consume apă și au evitat alcoolul. Aportul alcoolului a fost atât de scăzut încât alcoolemia a devenit nedetectabilă, scrie raportuldegarda.ro.

Rezultatele sugerează că efectul a fost de tip selectiv, neinfluențând alte comportamente motivate.

Deși administrarea acestei terapii impune proceduri neurochirurgicale, ar putea fi utilizată la persoanele cu forme severe de AUD (alcohol use disorder), la care celelalte opțiuni terapeutice s-au demonstrat ineficiente. Totodată, această terapie ar putea fi utilă și în contextul dependenței de diverse substanțe de abuz.

Mai multe detalii, AICI

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol