3 mai 2024, 10:57

Descoperă România. Cetatea Prejmer și biserica fortificată

Una dintre cele mai frumoase zone ale României este întâlnită în Transilvania, aici există nenumărate monumente și obiective turistice. Unul dintre acestea este Cetatea Prejmer. Vechea așezare uimește prin aerul misterios și reușește să capteze imediat atenția oricărui vizitator.

Sursă foto: turistintransilvania.com

Cetatea Prejmer este cunoscută sub mai multe denumiri precum „Cetatea Țărănească” sau „Cetatea Bisericească din Prejmer” și este amplasată la aproximativ 16 kilometri de orașul Brașov. Grandoarea locului este dată de zidul gros realizat în formă circulară de jur împrejurul unei biserici. Un lucru inedit la acest zid constă în partea interioară a acestuia care adăpostește circa 300 de camere, acestea au avut inițial rolul de adăposti oamenii, armele și proviziile necesare unui eventual atac.

Sursă foto: romania-obiectiveturistice.blogspot.com201004cetatea-prejmer.html

Cel mai povestit lucru după ce vei ajunge în interiorul cetății constă în faptul că întregul edificiu a fost construit de sași și că aceasta este în fapt una dintre cele mai puternice cetăți fortificate din țara noastră. Construcția este inclusă în patrimoniul UNESCO drept cel mai mare lăcaș de cult din acestă categorie din Sud – Estul Europei. De altfel în Transilvania mai sunt două astfel de biserici, dar mai mici Viscri și Biertan.

Sursă foto: stirileprotv.ro

Dacă există întrebări legate de necesitatea unui astfel de monument în mijlocul țării răspunsul este unul simplu. Amplasamentul este fix pe drumul urmat de invadatorii otomani după ce treceau de pasul Buzăului. Zidurile au fost ridicate pentru a-i proteja pe sașii din zonă, aceștia au fost și cei care au lucrat la ridicarea zidurilor de protecție în jurul bisericii. De-a lungul timpului cetatea a mai trecut prin mici lucrări de reabilitare, de exemplu au fost schimbate acoperișurile și s-au amenajat expoziții permanente pentru vizitatori.

Sursă foto: tripadvisor.de

La o mică plimbare prin cetate putem observa săgețile din fier și hersa glisantă confecționată din lemn care atârnă pe zidurile cetății. Așadar atunci când vezi aceste mecanisme deasupra capului imaginația începe să funcționeze și este mult mai ușor să-ți dai seama cum era atunci când erau puse în funcțiune pentru a apăra cetatea.

După această primă fază urmează o a doua încăpere cu un diametru de aproximativ 80 de metri. Aici au fost înălțate ziduri de circa 11 metri și alți patru în lățime întărite cu bastioane cilindrice. Toate aceste lucruri au fost făcute din dorința regelui Sigismund de Luxemburg.

Sursă foto: amazingromania.net

În interiorul bisericii de piatră stă ascunsă cea mai veche piesă în stil gotic din România, mai precis un altar pictat pe ambele părți. Ieșit din comun este faptul că personaje biblice desenate au capul acoperit conform portului tradițional săsesc. În afară de asta biserica este una simplistă și de mici dimensiuni, singurele elemente decorative fiind covoarele.

Sursă foto: daciccool.ro

Aici se mai pot observa gurile de tragere foarte strâmte, așa numita orga morții, jgheaburi de turnare a smoalei, dar și o școală ce a fost amenajată cu tablă de scris, numărătoare și bănci vechi confecționate din lemn. Mai pe scurt aici totul este minunat, curtea, biserica, zidurile, povestea locului și chipurile oamenilor pe care îi întâlnim la cetate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol