26 aprilie 2024, 7:33

Descoperă România. Focurile vii de la Andreiașu de jos și Lopătari

Câți dintre noi am auzit de focul viu? Și dacă am auzit, oare câți cunoaștem faptul că pe teritoriul României există mai multe locuri în care există un așa numit „foc viu”?

Pentru început acest fenomen 100% natural este datorat emanației de gaze naturale ce ies la suprafața pământului prin diverse crăpături sau fisuri ale scoarței terestre. Aceste gaze formează flăcări care se aprind datorită razelor solare.

Primul astfel de loc se găsește în rezervația naturală „Focul viu”. Aceasta se află în satul Andreiașu de jos și se întinde pe o suprafață de aproximativ 40 de hectare. Accesul se face foarte ușor existând scări și balustrade până la zona special amenajată.

Sursă foto: povestile-mele.blogspot.com

Sursă foto: la-povestile-mele.blogspot.com

Fenomenul are și o conotație religioasă pentru locuitorii din zonă, ce consideră focul ca un protector pentru animalele pădurii.

Deoarece vorbim de zona Vrancei cunoscută pentru cutremurele frecvente oamenii locului povestesc că focul prevestește un astfel de eveniment prin intensificarea bruscă a flăcărilor. Pentru acest fenomen natural nu există o dată exactă de atestare. Însă ar exista declarații arheologice conform cărora au fost scoase la suprafață diverse ustensile pe care s-au găsit urme de roci vulcanice.

Această zonă este și cea mai extinsă din țară, atât din punct e vedere al suprafeței cât și ca debit de gaze emanate, în jur de 50 tone de metan pe an.

Sursă foto: noiliceenii.ro

Acest spectacol al flăcărilor este deosebit mai ales dacă este văzut noaptea. Majoritatea turiștilor sunt fermecați de împletirea perfectă dintre foc și brazii din împrejurime, formându-se o atmosferă de basm.

Sursă foto: invrancea.ro

Situat la altitudinea de 430 metri locul este ușor accesibil de pe drumul DN 2M Focșani – Odobești – Andreiașu.

Un alt loc unde întâlnim focul viu este comuna Lopătari din județul Buzău. Chiar dacă avem o țară frumoasă, din păcate nu știm să o punem în valoare. În acest caz din păcate nu există infrastructură rutieră sau turistică. Fenomenul este la fel de fermecător și odată cu venirea serii, de pe culmile dealului se poate observa satul aflat în vale.

Sursă foto: cartitaplimbareata.ro

Oamenii din Lopătari sunt ospitalieri și în ciuda faptului că nu există pensiuni în zonă se poate găsi cu ușurință găzduire la aceștia și de ce nu o tradițională țuică de prune servită lângă mâncarea tradițională.

La acest focul viu se pot admira flăcările care izbucnesc din pământ și ajung până la aproximativ un metru și jumătate înălțime. Există însă și momente când în acestă zonă variază presiunea gazelor și flăcările abia se văd. Dacă plouă flăcările se pot stinge temporar și se observă mici orificii în care bolborosește apa. În acest caz fenomenul natural se întinde pe o suprafață de 25 metri pătrați.

Sursă foto: cartitaplimbareata.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol