26 aprilie 2024, 4:37

Descoperă România. Una din cele mai vechi saline din România – Salina de la Târgu Ocna

Salina de la Târgu Ocna datează din aproprierea anului 1380. În acestă perioadă este atestată cea mai veche mărturie scrisă și a care a fost redactată de o curte domnească. Din aceasta reieșea plata unei măsuri de 2000 ocale de sare pentru ridicarea unui pod de piatră la Gârbovana.

În perioada Evului Mediu această salină aducea venituri majore, atrăgând astfel atenția tuturor domnitorilor moldoveni. Ștefan cel Mare în timpul domniei a instaurat monopolul domnesc peste ocnele zonei. În data de 17 noiembrie 1502 a fost atestat un document prin care s-a reînnoit un așa zis privilegiu mai vechi pentru aprovizionarea direct de la ocne a tuturor mănăstirilor de pe teritoriul Moldovei, precum Mănăstirea Putna.

Acestă salină este a treia cea mai mare salină și una din cele mai vechi din România. În interiorul său este amenajat unul dintre puținele lăcașuri de cult din România construite într-o salină și care poartă hramul Sfintei Varvara ( ocrotitoarea minerilor ).

Sursă foto: edusoft.ro

În anul 1943 a fost deschisă Mina Unirea cu 15 camere în formă de trapezoid. Aici au fost făcute lucrări de exploatare până în anul 1972, an în care a fost deschisă turiștilor și pentru a servi la tratamentul medical.

Mina are o adâncime maximă de 217 metri, iar camerele trapezoidale ajung până la 55 metri înălțime, cu o întindere totală a minei de aproximativ 80.000 metri pătrați. În sala Genezei se pot admira busturile lui Mihai Viteazul, Eminescu, Decebal sau Traian, într-o liniște perfectă ce se îmbină perfect cu puținele momente de reculegere.

Temperatura din subteran pe tot parcursul anului este de 12 grade C, având un grad al umidității de 60%-80%, iar compoziția aerului este foarte bogat în ioni de sodiu. Absența alergenilor este cea care formează un microclimat deosebit alcătuind un mediu natural pentru tratarea  afecțiunilor de la nivelul respirator. Aceste beneficii sunt recunoscute și apreciate de peste 100 de ani în urmă.

Aici sunt amenajate și zone speciale pentru sport precum volei sau fotbal. Ca urmare a acestor facilități în subteran se țin în mod constant diverse competiții atletice și antrenamente pentru loturile sportive.

Sursă foto: adolescenteen.ro

Slănic Moldova primește anual 100 de mii de turiști care vin constant pentru relaxare și pentru tratament.

Sursă foto: youtube.com

Odată ajunși în acestă zonă este important să știm că la 20 de minute de salină există Stațiunea Slănic Moldova unde există un sanatoriu balnear dotat cu aparatură moderă. Această stațiune se află la bazele muntelui Nemira și adăpostește 24 de izvoare cu ape minerale din care 13 sunt exploatate special pentru tratament.

Terapeuții îi asigură pe cei care vin aici că vor reuși să-și trateze diverse afecțiuni ale stomacului, afecțiuni ale sistemului digestiv sau chiar renale, bolile de nutriție și diversele alergii.

Sursă foto: radioiasi.ro

Deoarece există atâtea bogății naturale în zonă este necesară o dezvoltare turistică mult mai mare decât cea din prezent, autoritățile locale susținând că au obținut deja fondurile europene necesare pentru dezvoltarea zonei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol