5 noiembrie 2024, 10:58

Despre ”sindromul vaccinatului” se vorbește prea puțin. Dar medicii sunt îngrijorați

Numărul persoanelor vaccinate anti-COVID-19 este în permanentă creștere în lume, dar cu toate astea medicii sunt îngrijorați. Un fenomen pe care îl observă în mai multe țări stă la baza îngrijorării.

”Nu-i nicio problemă, sunt vaccinată”, spune ea, în timp ce își îmbrățișează și sărută pe obraji o mai veche prietenă, pe care o revede după ceva timp. Numai că vechea prietenă nu a apucat să se vaccineze anti-COVID-19.

Cam așa începe o poveste cu final neplăcut.

Odată cu relaxarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19 și vaccinarea deschisă unei largi părți din populație, acum, cu aprobarea vaccinării tinerilor de 12-16 ani, mulți sunt cei care își reiau obiceiurile de mai ieri. ”Mai ieri” fiind mai anul trecut, prin martie, adică. Mai prin martie 2020, când începea coșmarul pentru Europa și, treptat, restul lumii.

Dacă unii sunt conștienți de faptul că pot fi încă purtători ai virusului și îl pot transmite, chiar dacă au primit ambele doze de vaccin anti-COVID-19, alții par să ignore aceste evidențe și renunță la gesturile-barieră, se simt chiar eliberați de COVID-19.

Presa occidentală nu poate ignora fenomenul, cu atât mai mult cu cât medicii au început să se îngrijoreze. În Franța, Le Figaro scrie despre ”sindromul vaccinatului”, așa cum o face în Belgia La Libre Belgique și la fel cum o fac și jurnaliști din Spania și din alte țări. Cu toții abordează subiectul ”sindromul vaccinatului”.

Fenomenul se observă în Franța, dar și în alte țări, de la Chile la Israel. Despre România nici nu mai vorbim.

Protecția împotriva virusului nu este foarte eficientă imediat după inocularea primei doze, s-a tot spus, încă de la începutul campaniilor de vaccinare. Este nevoie de zece până la douăzeci și una de zile pentru a dezvolta anticorpi. După acest timp, protecția împotriva formelor severe de virus este de aproximativ 80%, chiar înainte de a primi a doua injecție.

În acest context, medicii solicită menținerea măsurilor de precauție, subliniind și amenințarea apariției unei noi variante. De fapt, spun medicii, „sindromul vaccinatului” este tocmai un argument suplimentar pentru accelerarea ritmului vaccinării și deschiderea către toate grupele de vârstă.

Toți specialiștii din domeniul sănătății lansează un semnal de alarmă: trebuie să fim în continuare atenți, căci virusul circulă încă în mod activ pe teritoriile statelor noastre, iar numărul celor vaccinați nu a atins încă nivelul suficient pentru a se putea spera într-o imunitate de turmă. Iată de ce în ultimele zile se vorbește din ce în ce mai insistent despre ”sindromul vaccinatului”, care îngrijorează un număr din ce în ce mai mare de medici. Adică un fel de ”culcat pe o ureche”.

Cotidianul spaniol El Pais se întreabă dacă este într-adevăr timpul ca Spania să pună capăt utilizării obligatorii a măștilor în aer liber. Pentru moment, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a recomandat reducerea utilizării acestora în rândul persoanelor vaccinate, iar țări precum Israel și Statele Unite, care au rate mai mari de vaccinare, au încetat să mai solicite utilizarea lor.

Dovezile științifice au indicat beneficiile folosirii măștilor în interior, în special pentru a preveni transmiterea prin picături și aerosoli, dar utilizarea lor în exterior a fost întotdeauna pusă la îndoială.

Pe măsură ce situația din Spania se îmbunătățește, totuși, există din ce în ce mai multe voci în favoarea relaxării, notează El Pais.

În timp ce Le Figaro constată că Franța se află într-o situație intermediară: virusul continuă să circule și riscul asociat cu variante potențial mai contagioase nu poate fi ignorat.

Prin urmare, medicii recomandă purtarea măștii pe străzile foarte aglomerate sau pe plajele aglomerate, unde este dificil de controlat numărul de persoane care pot fi întâlnite.

Emmanuel Macron a declarat recent că este „sătul” de mască, dar a subliniat că aceasta ar trebui păstrată până când virusul va circula mai puțin. Multe depind de rata de vaccinare.

Potrivit experților de la Institutul Pasteur, 90% dintre adulți ar trebui să fie vaccinați pentru a putea a putea elimina toate restricțiile începând din toamnă.

Iar Le Monde se teme de apariția unui ”plafon al vaccinării”.

În acest context, Executivul se întreabă cum să-i convingă pe francezi să accepte să fie vaccinați, având în vedere inclusiv vaccinarea obligatorie. „Nicio pistă nu este închisă”, potrivit lui Emmanuel Macron.

Guvernanții francezi se tem că ar putea să ajungă într-o situație în care vor exista mai multe doze decât persoane dispuse să se vaccineze.

Acest declin a devenit vizibil de la începutul lunii mai în Statele Unite.

Potrivit unui sondaj publicat pe 21 mai, 65% dintre francezii peste 18 ani intenționează să se vaccineze sau au făcut deja acest lucru. O cifră în creștere cu 16 puncte comparativ cu februarie.

Cu toate acestea, medicii se tem că va fi foarte dificil să se obțină o imunitate colectivă suficientă pentru a controla epidemia, adică 90% din populația adultă sau 80% din populația totală (inclusiv copiii ).

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE