17 iunie 2021, 10:44

Despre ”sindromul vaccinatului” se vorbește prea puțin. Dar medicii sunt îngrijorați

Numărul persoanelor vaccinate anti-COVID-19 este în permanentă creștere în lume, dar cu toate astea medicii sunt îngrijorați. Un fenomen pe care îl observă în mai multe țări stă la baza îngrijorării.

”Nu-i nicio problemă, sunt vaccinată”, spune ea, în timp ce își îmbrățișează și sărută pe obraji o mai veche prietenă, pe care o revede după ceva timp. Numai că vechea prietenă nu a apucat să se vaccineze anti-COVID-19.

Cam așa începe o poveste cu final neplăcut.

Odată cu relaxarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19 și vaccinarea deschisă unei largi părți din populație, acum, cu aprobarea vaccinării tinerilor de 12-16 ani, mulți sunt cei care își reiau obiceiurile de mai ieri. ”Mai ieri” fiind mai anul trecut, prin martie, adică. Mai prin martie 2020, când începea coșmarul pentru Europa și, treptat, restul lumii.

Dacă unii sunt conștienți de faptul că pot fi încă purtători ai virusului și îl pot transmite, chiar dacă au primit ambele doze de vaccin anti-COVID-19, alții par să ignore aceste evidențe și renunță la gesturile-barieră, se simt chiar eliberați de COVID-19.

Presa occidentală nu poate ignora fenomenul, cu atât mai mult cu cât medicii au început să se îngrijoreze. În Franța, Le Figaro scrie despre ”sindromul vaccinatului”, așa cum o face în Belgia La Libre Belgique și la fel cum o fac și jurnaliști din Spania și din alte țări. Cu toții abordează subiectul ”sindromul vaccinatului”.

Fenomenul se observă în Franța, dar și în alte țări, de la Chile la Israel. Despre România nici nu mai vorbim.

Protecția împotriva virusului nu este foarte eficientă imediat după inocularea primei doze, s-a tot spus, încă de la începutul campaniilor de vaccinare. Este nevoie de zece până la douăzeci și una de zile pentru a dezvolta anticorpi. După acest timp, protecția împotriva formelor severe de virus este de aproximativ 80%, chiar înainte de a primi a doua injecție.

În acest context, medicii solicită menținerea măsurilor de precauție, subliniind și amenințarea apariției unei noi variante. De fapt, spun medicii, „sindromul vaccinatului” este tocmai un argument suplimentar pentru accelerarea ritmului vaccinării și deschiderea către toate grupele de vârstă.

Toți specialiștii din domeniul sănătății lansează un semnal de alarmă: trebuie să fim în continuare atenți, căci virusul circulă încă în mod activ pe teritoriile statelor noastre, iar numărul celor vaccinați nu a atins încă nivelul suficient pentru a se putea spera într-o imunitate de turmă. Iată de ce în ultimele zile se vorbește din ce în ce mai insistent despre ”sindromul vaccinatului”, care îngrijorează un număr din ce în ce mai mare de medici. Adică un fel de ”culcat pe o ureche”.

Cotidianul spaniol El Pais se întreabă dacă este într-adevăr timpul ca Spania să pună capăt utilizării obligatorii a măștilor în aer liber. Pentru moment, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a recomandat reducerea utilizării acestora în rândul persoanelor vaccinate, iar țări precum Israel și Statele Unite, care au rate mai mari de vaccinare, au încetat să mai solicite utilizarea lor.

Dovezile științifice au indicat beneficiile folosirii măștilor în interior, în special pentru a preveni transmiterea prin picături și aerosoli, dar utilizarea lor în exterior a fost întotdeauna pusă la îndoială.

Pe măsură ce situația din Spania se îmbunătățește, totuși, există din ce în ce mai multe voci în favoarea relaxării, notează El Pais.

În timp ce Le Figaro constată că Franța se află într-o situație intermediară: virusul continuă să circule și riscul asociat cu variante potențial mai contagioase nu poate fi ignorat.

Prin urmare, medicii recomandă purtarea măștii pe străzile foarte aglomerate sau pe plajele aglomerate, unde este dificil de controlat numărul de persoane care pot fi întâlnite.

Emmanuel Macron a declarat recent că este „sătul” de mască, dar a subliniat că aceasta ar trebui păstrată până când virusul va circula mai puțin. Multe depind de rata de vaccinare.

Potrivit experților de la Institutul Pasteur, 90% dintre adulți ar trebui să fie vaccinați pentru a putea a putea elimina toate restricțiile începând din toamnă.

Iar Le Monde se teme de apariția unui ”plafon al vaccinării”.

În acest context, Executivul se întreabă cum să-i convingă pe francezi să accepte să fie vaccinați, având în vedere inclusiv vaccinarea obligatorie. „Nicio pistă nu este închisă”, potrivit lui Emmanuel Macron.

Guvernanții francezi se tem că ar putea să ajungă într-o situație în care vor exista mai multe doze decât persoane dispuse să se vaccineze.

Acest declin a devenit vizibil de la începutul lunii mai în Statele Unite.

Potrivit unui sondaj publicat pe 21 mai, 65% dintre francezii peste 18 ani intenționează să se vaccineze sau au făcut deja acest lucru. O cifră în creștere cu 16 puncte comparativ cu februarie.

Cu toate acestea, medicii se tem că va fi foarte dificil să se obțină o imunitate colectivă suficientă pentru a controla epidemia, adică 90% din populația adultă sau 80% din populația totală (inclusiv copiii ).

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

 1. Jack

  1 iunie

  Vor pasaport pentru vaccin. Ok
  Vaccinat cu prima si a doua doză poti sa iei sau sa dai virusul mai departe Imm.
  Dacă se fascinează 90% din populație totul este in regula . WOW. ce faceti cu cei 10% ca dupa cate stim un infect poate infecta alti 50 .asta ar insemna ca se ia de la cap ? Sau ăștia vaccinati nesatuli de viata o sa vaccineze la fiecare luna .

  • Paul

   10 iunie

   Sustin afirmatiile , cu o mica corectie , cei fascinati s-ar putea sa dezvolte intr-o perioada relativ scurt ceva boli in plus iar cei nefascinati sa scape cu o imunitate naturala

  • Eugen

   10 iunie

   Pai, haide sa iti explic. Din punct de vedere logic, cei nevaccinati se vor infecta -ipotetic vorbind -unii de la altii. Deci, ceilalti 90% vor ramane neafectati oricum. Din cei 10% nevaccinati, doar o mica parte nu au apucat sa ia cunostinta de virus si deci sa dezvolte anti-corpi pe cale naturala. Din cei care nu au fost infectati, dar care se vor infecta acum, tot din astia 10%, iar doar o mica parte (sub 0.1%) vor avea efecte adverse la virus. Deci nu inseamna ca daca cei 10% nevaccinati se vor infecta toti, rata decesului va fi la ei de 100%, ca nu are cum.

   Iar toata teoria asta, ca virusul va sta latent in cei 10% care sunt nevaccinati si va suferii mutatii, este o vrajeala penibila dar suficient de bine argumentata pt necunoscatori, ca sa convinga tot norodul sa ia vaccinul. In felul asta, companiile producatoare de vaccin nu vor fi nevoite sa scada productia, si vor primi pe mai departe miliardele de dolari pe care statul american s-a obligat sa le ofere lor pentru papat.

 2. doru

  10 iunie

  Atunci,ce rost mai are vaccinul? Ori esti imun, ori te duci la culcare.

 3. Raul Kenvy

  10 iunie

  Este foarte simplu. Daca te vaccinezi cu ambele doze, te poti infecta si poti transmite virusul in continuare. Studiile spun ca poti dezvolta o varianta mai putin agresiva dar exista destule cazuri de deces si in randurile celor vaccinati cu ambele doze. Pasaportul verde este inutil. Cel mai sigur este testul PCR. Pasaportul nu te asigura ca esti sanatos si ca nu esti purtatorul virusului, ci doar ca ai facut cele doua doze de vaccin, care, oricum nu te tin la adapost de o infectare. Daca se va lasa libera circulatie doar pe baza faptului ce esti vaccinat cel mai sigur vom asista la un nou val de infectari, pentru ca dupa cum am mai spus, nu pasaportul ne arata ca nu suntem infectati, ci un test sigur! Logic nu?

 4. Mircea DP

  10 iunie

  Eradicarea virusului pe plan mondial este momentan o iluzie, deci ținta de 90% este inutilă. E suficient ca cei vulnerabili să fie vaccinați, ca și la gripă, astfel încât să nu mai fie multe cazuri grave/mortale, și putem să renunțăm la orice restricție impusă prin lege, în sensul că trebuie încă să fim precauți, să nu socializăm când avem simptome, dar să nu ne mai fie impuse restricții pe scară largă. E adevărat că pot să apară tulpini noi (deși riscul e mai mic, pt. că sunt mai puține cazuri), dar așa e și la gripă, iar cei vulnerabili și/sau doritori se pot imuniza periodic cu vaccinuri actualizate. Pe de altă parte, ar trebui ca cei care refuză nemotivat vaccinarea gratuită (pt. orice virus) să plătească serviciile medicale în caz că fac boala (la ATI e chiar scump …). De asemenea ar trebui oferite compensații serioase pt. cei (foarte puțini) care au reacții adverse grave de la vaccin.

 5. Dan456

  10 iunie

  Pff, sa faci vaccinul anti covid, si sa fi imun la cov, dar vulnerabil la restul infecțiilor respiratorii sa nu mai ai nici macar imunitatea naturala, având cine știe ce boli auto imune indus de otrava anti covid….

 6. Eugen

  10 iunie

  Am sa va spun eu ce rost mai are vaccinul. Firmele mari producatoare de vaccin din Statele Unite au obtinut de la guvernul federal contracte de miliarde -ati auzit bine, miliarde -de dolari pt producerea acestora. Nu degeaba vroia si Bill Gates sa se salte in schema. Intrebarea importanta care se pune ar fi cand se vor inchide aceste laboratoare de produs vaccinuri, deoarece se stie foarte bine ca o schema odata pusa pe picioare si dezvoltata are tendinta mai degraba sa se raspandeasca si mai abitir, asa, ca raia, in loc sa se autodizolve.
  Daca facem abstractie de coruptia politica cauzata de Big Pharma cu ale lor scheme financiare, si ne rezumam la biologic, mare parte din populatie este deja fie imunizata prin vaccin, fie imunizata prin procesul natural al organismului. Este doar scopul schemistilor financiari sa perpetueze chestia vaccinarii si la omul sanatos, imunizat de natura, ca sa poata ei astfel, la fel ca bancile in urma cu 15 ani, sa isi justifice la infinit existenta -si, cum altfel, accesul la sumele colosale de bani.

  Sa nu uitam ca Fauci, maharul sef in toata chestia cu virusul, si de la ale carui sfaturi s-au luat o droaie de masuri, este acum cercetat pentru coruptie.

 7. adrian

  12 iunie

  Imi cer scuze ca intervin . Fac parte din nevaccinati si nu ma voi vaccina din cauza acului . Nu am mai fost injectat de cand eram copil (am 52 de ani} si atunci dupa ce primeam bataie serioasa si eram tinut cu forta de parinti . Pentru ca asa credea asistenta (vecina de la etaj) ca le face bine copiilor un pic de penicilina (de fapt jumulea vecinii de bani) . Cunosc foarte multe persoane (de diferite varste ) care nu sau vaccinat si nu se vor vaccina din cauza fricii de injectie (nu numai romani) . Locuiesc si lucrez in Londra . Asteptam si acceptam orice alternativa neinjectabila . MUltumesc .

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.