27 aprilie 2024, 7:59

Deșteaptă-te române! Câte ceva despre Bluetooth. Cum a fost inventat, ce este și de ce-i zice așa

OK, haide că ne-am distrat (cei care am mai avut nervi), este însă cazul unui mic material informativ. Să vedem ce-i cu Bluetooth-ul, dom’le…, dacă tot ne-a speriat ditai omul politic în ie și fără ”botniță”.

Cu toții recunoaștem termenul „Bluetooth”. De la smartphone-uri la căști și nu numai, ne bazăm pe tehnologia Bluetooth pentru a ne elibera de atașamentul tehnologiei cu fir.

Omul din spatele dintelui

Pentru cât de inovatoare este tehnologia, numele nu sună tehnic. Nu este un acronim și nu reprezintă nimic. Deci ce înseamnă?

Tehnologia Bluetooth de transfer de date între două dispozitive electronice a fost lansată la sfârșitul anilor 90. Numele acestui serviciu atât de util multă vreme are legătură cu un personaj istoric care a trăit acum un mileniu.

În mod surprinzător, numele datează de mai bine de un mileniu de la Regele Harald „Bluetooth” Gormsson, care era binecunoscut pentru: unirea Danemarcei și a Norvegiei în 958 și pentru faptul că avea un dinte de culoare albastru închis/gri, care i-a câștigat și porecla de Bluetooth.

Știm că nu s-a prea auzit de el, nu a apărut în „Vikingii”.

Unul dintre membrii echipei care a inventat acest serviciu, un inginer Intel pe nume Jim Kardach, citea la vremea respectivă o carte despre vikingi, potrivit Huffington Post, care citează un articol din EE Times (Electronic Engineering Times).

Inginerul povestește că a fost inspirat de numele regelui danez,care a domnit prin anii 900.

Potrivit istoricilor, acest rege a introdus creștinismul într-o regiune până atunci păgână și a reușit de asemenea să unească liderii populațiilor scandinave, prin negocieri diplomatice, evitând astfel vărsarea de sânge și dând dovadă de abilități remarcabile de comunicator, scrie rfi.ro.

Originea numelui său e destul de confuză. Unii cred că regele avea un dinte înnegrit, în timp ce alții spun că ar fi vorba de o traducere greșită a cuvântului Blåtand, care s-ar referi de fapt la o persoană cu tenul închis.

Colaborare a trei nume grele

În 1996, trei lideri din industrie, Intel, Ericsson și Nokia, s-au întâlnit pentru a planifica standardizarea acestei tehnologii radio cu rază scurtă de acțiune pentru a sprijini conectivitatea și colaborarea între diferite produse și industrii.

În timpul acestei întâlniri, Jim Kardach de la Intel a sugerat Bluetooth ca nume de cod temporar. Mai târziu, Kardach a spus: „Regele Harald Bluetooth… a fost renumit pentru unirea Scandinaviei, așa cum intenționam să unim industria PC-urilor și cea celulară cu o conexiune fără fir pe rază scurtă”.

Bluetooth a fost conceput inițial doar ca un substituent până când marketingul ar putea veni cu ceva cu adevărat cool.

Discuții

Discuții asupra numelui au existat până mai tîrziu, dar nu s-au finalizat și concretizat. Când a venit timpul selectării unui nume “serios”, s-a convenit ca Bluetooth să fie înlocuit fie cu RadioWire, fie cu PAN (Personal Area Networking).

PAN a fost pe primul loc, dar o căutare exhaustivă a descoperit că denimirea Bluetooth avea deja zeci de mii de accesări pe internet.

Numele a prins rapid și înainte de a putea fi schimbat, s-a răspândit în întreaga industrie, devenind sinonim cu tehnologia wireless cu rază scurtă de acțiune.

Și exact ca în bancul românesc, așa i-a rămas numele.

Logo-ul Bluetooth „inițial”

Și aici povestea este simpatică.

Sigla Bluetooth este o rună de legătură care îmbină runele Younger Futhark (Hagall) (ᚼ) și (Bjarkan) (ᛒ), inițialele lui Harald.

Ce face, de fapt, Bluetooth?

Bluetooth este un set de specificații (un standard) pentru o rețea personală fără fir (wireless), bazată pe unde radio. Bluetooth mai este cunoscut ca și standardul IEEE 802.15.1.

Prin tehnologia Bluetooth se elimină firele și cablurile între dispozitive atât staționare cât și mobile, facilitează atât comunicațiile de date cât și pe cele vocale și oferă posibilitatea implementării unor rețele ad-hoc și a sincronizării între diverse dispozitive.

Domenii de aplicare

Lista de aplicații ale tehnologiei Bluetooth include:

Dispozitive mobile: Comunicare wireless cu smarthphone-uri iOS și Android, tablete, dispozitive de fitness. Rețea wireless între PC-uri într-un spațiu închis și unde este necesară o lățime de bandă mică. Comunicații wireless cu dispozitive de intrare și ieșire PC, cele mai frecvente fiind mouse, tastatură, imprimantă, difuzoare wireless portabile, căști audio, USB, GPS.

Audio și divertisment: MP3 player, controlul wireless al consolelor de jocuri (Nintendo Wii și Sony PlayStation 3 folosesc tehnologia Bluetooth ),

Industrie: au fost dezvoltate produse industriale bazate pe Bluetooth care sunt utilizate într-o mare varietate pentru automatizarea industrială și comunicarea fără fir între diferitele componente ale mașinilor.

Industria auto: comunicare wireless între telefoane mobile cu transmițătoare GSM încorporate, sistemul stereo auto compatibil Bluetooth.

Medicină: Monitoarele de glucoză din sânge, pulsometrele, inhalatoarele pentru astm și alte dispozitive medicale care pot fi purtate, utilizează tehnologia Bluetooth pentru a ajuta la administrarea medicamentelor, la diagnosticarea leziunilor și la transmiterea în siguranță a informațiilor critice de la pacienți la furnizori.

Domotică: Bluetooth permite controlul automat, centralizat al sistemelor esențiale ale unei clădiri, incluzând încălzirea, ventilația și aerul condiționat, iluminatul, sistemele de securitate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol