28 aprilie 2024, 20:31

Dieta femeilor însărcinate influențează greutatea copiilor în primii ani după naștere

Un studiu realizat recent pentru a înţelege şi a preveni obezitatea infantilă a descoperit că nutrienţii pe care mamele îi primesc înainte şi în timpul sarcinii pot face o diferenţă reală în ceea ce priveşte greutatea pe care o vor atinge copiii lor în primii ani de viaţă, scrie Medical Xpress.

La această cercetare internaţională au participat aproximativ 500 de mame şi copiii lor din Noua Zeelandă, Singapore şi Regatul Unit, potrivit studiului publicat marţi în revista medicală BMC Medicine.

Jumătate dintre mamele participante la studiu au primit un supliment îmbogăţit care includea vitaminele B2, B6, B12, D, probiotice şi mio-inositol, împreună cu suplimentele standard pentru sarcină, în timp ce celelalte femei au făcut parte dintr-un grup de control şi au primit doar suplimentele standard pentru sarcină. Nici mămicile, nici echipele medicale nu ştiau în ce grup se aflau participantele.

Atunci când cercetătorii i-au verificat pe copiii ajunşi la vârsta de doi ani, ei au descoperit cu 50% mai puţini copii obezi în grupul ale căror mame au primit suplimentul îmbogăţit, în comparaţie cu grupul de control, precizează acelaşi studiu.

În plus, copiii mamelor din grupul de femei care au primit suplimentul îmbogăţit au prezentat cu aproape 25% mai puţine riscuri de a se confrunta cu o „creştere rapidă în greutate”, o afecţiune care duce adeseori la obezitate.

Datele sugerează că suplimentarea dietei mămicilor înainte şi în timpul sarcinii poate avea beneficii care depăşesc cu mult perioada de sarcină şi pentru femeile implicate, a declarat Wayne Cutfield, profesor de endocrinologie pediatrică la Institutul Liggins din cadrul Universităţii din Auckland.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol