8 iunie 2022, 21:42

Djokovic OUT. Autoritățile australiene i-au anulat viza

Ministerul imigrației din Australia a anunțat că i-a anulat viza jucătorului de tenis Novak Djokovic.

Este o decizie așteptată de câteva zile bune, și în mare parte anticipată.

Într-un comunicat preluat de presa australiană, Alex Hawke (ministrul imigrației) și-a motivat decizia în cazul anulării vizei lui Novak Djokovic.

„Astăzi mi-am exercitat prerogativa, în conformitate cu secțiunea 133C(3) din Legea privind migrația, de a anula viza deținută de domnul Novak Djokovic din motive de sănătate și ordine publică, pe baza faptului că este în interesul public să fac acest lucru”, a declarat ministrul imigrației, Alex Hawke, într-un comunicat.

Un caz încâlcit. Djokovic știa că are Covid-19 când s-a întâlnit cu un jurnalist

Zilele acestea o avalanșă informațională a venit dinspre cazul Djokovic. Toate știrile au creionat portretul unei persoane care a făcut multe greșeli, voite sau nu, dar care prin acumulare au dus la știrbirea prestigiului celebrului jucător de tenis.

Întâlnirea cu un membru al presei, deși știa că are Covid, participarea la mai multe evenimente, deși știa că e posibil să aibă, completarea defectuoasă a unei fișe de intrare în Australia (în care spunea că nu a vizitat o țară terță, deși fusese prezent în Spania, cu dovezi) au părut niște bîlbe imorale grefate pe un caracter care deja începea să dea de gândit.

Novak Djokovic a recunoscut, miercuri, că s-a întâlnit cu un jurnalist când ştia că are Covid-19, descriind acest fapt drept o „eroare de judecată”.

Liderul ATP a precizat că după ce a primit rezultatul pozitiv a participat, totuşi, la centrul său de tenis din Belgrad, 18 decembrie, la un interviu pentru L’Equipe”, deoarece „s-a simţit obligat” şi „nu a vrut să-l dezamăgească pe jurnalist”.

Djokovic a mințit în declarația de călătorie

Djokovic a mai spus că declaraţia incorectă completată la 1 ianuarie, înainte de călătoria în Australia, „a fost depusă de echipă în numele său”.

„Agentul meu îşi cere sincer scuze pentru greşeala administrativă de a bifa caseta incorectă despre călătoria mea anterioară înainte de a veni în Australia. Aceasta a fost o eroare umană şi cu siguranţă nu deliberată”, a adăugat el.

Potrivit presei australiane, Djokovic ar fi susţinut într-un formular că nu a călătorit în cele 14 zile premergătoare zborului său către Australia. Cu toate acestea, el ar fi părăsit Serbia pentru a se antrena în Spania, în perioada Anului Nou.

UPDATE

Ce urmează pentru Novak Djokovic după anularea vizei?

Abul Rizvi, fost secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Imigrări, a explicat care sunt următorii pași după ce o viză este anulată.

Expert în imigrație, acesta a spus că liderul mondial va fi preluat de bărbați înarmați și în uniforme negre, indiferent de locul unde s-ar afla (chiar și pe terenul de tenis).
Va fi dus într-un centru de detenție al imigranților (a mai fost în „Hotelul ororilor”), acolo unde va rămâne până la soluționarea finală a cazului (discutarea recursului avocaților lui Nole), scrie Hotnews.

UPDATE 2

„Dacă situaţia ar fi stat invers consecinţele ar fi fost dure pentru jurnalişti”

Simon Cambers, copreşedintele International Tennis Writers Association (ITWA), a declarat că Novak Djokovic trebuia pur şi simplu să anuleze interviul pentru L’Equipe în momentul în care a aflat că a fost testat pozitiv cu Covid-19. Cambers a precizat că dacă situația ar fi stat invers și jurnaliştii ar fi fost cei care se prezentau infectaţi la interviu, consecinţele ar fi fost dure pentru ei.

„Noi am fost foarte îngrijoraţi atunci când am aflat că unul dintre membrii noştri, Franck Ramella, de la jurnalul L’Equipe, a făcut parte din echipa care a luat interviul în acea zi şi că niciunul dintre participanţi nu a fost informat de Novak Djokovic sau de echipa acestuia că el a fost testat pozitiv. Evident că acest lucru îi pune pe oameni în pericol.
Este greu de înţeles, dacă situaţia ar fi stat invers consecinţele ar fi fost dure pentru jurnalişti. Îmi imaginez că jobul lor ar fi fost în pericol. Ar fi fost criticaţi dur şi penalizaţi. Este o situaţie ciudată şi dificil de înţeles.
Novak ar fi trebuit pur şi simplu să anuleze. Ar fi fost mult mai responsabil dacă ar fi anulat interviul. Sau cel puţin să le fi spus tuturor persoanelor prezente că a fost testat pozitiv, că este asimptomatic.
Din câte ni s-au spus, conform regulilor, el i-a pus în pericol pe oameni prin prezenţa sa, drept urmare ar fi trebuit să le împărtăşească situaţia sa şi apoi ei ar fi luat o decizie”, a spus Cambers.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol