3 mai 2024, 14:28

DOCUMENTE DE ARHIVĂ despre comunicarea mistică dintre Bogdan Petriceicu Haşdeu şi fiica sa defunctă (VIDEO)

Poet, prozator, dramaturg, ziarist, eseist, jurist, istoric, folclorist, filolog, lingvist, filosof şi arhitect, „un geniu de o înspăimântătoare vastitate”, cum îl numea Mircea Eliade, Bogdan Petriceicu Hașdeu face parte din galeria spiritelor enciclopedice ilustre ale neamului românesc, alături de Dimitrie Cantemir, Ion Heliade Rădulescu, Nicolae Iorga sau George Călinescu, fiind una dintre cele mai mari personalități ale culturii române din toate timpurile.

Amprenta unei imense tragedii

Viaţa lui Haşdeu avea însă să poarte şi amprenta unei imense tragedii. Unica lui fiică, Iulia Haşdeu – un copil genial şi precoce, care la vârsta de doi ani învăţa limba franceză, la cinci ani scria nuvele, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani devenea prima româncă înscrisă la prestigioasa Universitate Sorbona, depăşind legile firii – , un caracter de o profunzime uimitoare, avea să moară la doar 18 ani, în urma unei pneumonii, amintește radioromaniacultural.ro.

Tatăl îndurerat a căutat fără încetare o explicaţie pentru destinul crunt al tinerei, şi-a plâns fiica fără încetare şi a aşteptat un semn de la ea.

Primul semn

Conform celor afirmate de Haşdeu, în martie 1890, scriitorul a primit acest semn de la fiica sa: „Trecuseră şase luni după moartea fiicei mele. Era în martie: iarna plecase, primăvara nu sosise încă. Într-o seara umedă şi posomorâtă şedeam singur în odaie, lângă masa mea de lucru. De-nainte-mi, ca totdeauna, era o testea de hârtie şi mai multe creioane. Cum? Nu ştiu, nu ştiu, nu ştiu, dar fără ca s-o ştiu, mâna mea lua un creion şi-i rezema vârful de luciul hârtiei. Începui a simţi la tâmpla stângă bătăi scurte şi îndesate, întocmai ca şi când ar fi fost băgat într-însă un aparat telegrafic. Deodată, mână mea se puse într-o mişcare fără astâmpăr. Vreo cinci secunde cel mult. Când braţul se opri şi creionul căzu dintre degete, mă simţii deşteptat dintr-un somn, deşi eram sigur că nu adormisem. Aruncai privirea pe hârtie şi cetii acolo foarte limpede: «Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire. Julie Hasdeu» – (Sunt fericită; te iubesc; ne vom revedea; Asta ar trebui să-ţi fie îndeajuns). Era scris şi iscălit cu slova fiicei mele“, avea să mărturisească Haşdeu.D

După această întâmplare, el şi-a făcut un ţel din a regăsi spiritul fiicei dispărute prin orice mijloace, s-a refugiat în spiritism, apoi a construit un templu în amintirea fiicei sale la cimitirul Bellu, iar în anul 1893 a luat decizia de a ridica un castel, în memoria copilei sale.

”Marele templu de dincolo”

Castelul Iulia Haşdeu de la Câmpina, „Marele templu de dincolo”, a fost ridicat între anii 1893-1896.

Castelul are o arhitectură ce utilizează elemente cu trimiteri directe către epocile Evului Mediu, o înfăţişare de fortăreaţă, de spaţiu închis ezoteric.

Aici, Bogdan Petriceicu Haşdeu dă viaţă primului volum de spiritism din literatura română – intitulat „Sic Cogito“, o carte creată după „sfaturile” primite de la Iulia.

Ședințe de spiritism

După moartea zguduitoare a fiicei sale în 1888, la vârsta de 19 ani, Bogdan Petriceicu Haşdeu explorează, prin intermediul şedinţelor de spiritism, posibilitatea de a o contacta în lumea nevăzută a spiritelor.

Misterioasele şedinţe au avut loc fie la monumentul Iuliei Haşdeu din Cimitirul Bellu, fie la castelul din Câmpina, construit, se pare, după indicaţiile transmise de către Iulia tatălui său în şedinţele de spiritism, fie la biroul lui Bogdan Petriceicu Haşdeu de la Mânăstirea ,,Mihai Vodă” din Bucureşti.

Colecție la Arhivele Naționale

Arhivele Naţionale ale României păstrează în cadrul Colecţiei ,,Manuscrise” multe dintre caietele şedinţelor de spiritism în care mediumul, aflat în transă, nota ceea ce i se transmitea din lumea de dincolo, iar a doua zi aceste informaţii erau transcrise citeţ, în cadrul unui protocol mistic.

Tot la Arhivele Naţionale ale României mai puteţi afla despre Bogdan Petriceicu Haşdeu şi din documentele valoroase, existente în cadrul fondului personal al acestuia.

Din această arhivă prezentăm, preluat din pagina de Facebook a Arhivelor Naționale, un material video în care sunt aduse lămuriri asupra  comunicării, mijlocite de spiritism, dintre Bogdan Petriceicu Haşdeu şi fiica sa defunctă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol