27 aprilie 2024, 10:02

Dorel de la Neuralink

Știți bancurile alea cu Dorel, care numai bancuri nu sunt, ci mai degrabă realitatea amară, în care suntem nevoiți să trăim, acceptând greșeli, improvizații, impostură? Ei, bine, Dorel nu este marcă înregistrată românească. ”Dorei” sunt peste tot în lume. Este și cazul unuia sau unora strecurați la ditai compania lui Elon Musk, Neuralink. Da, exact cea care se ocupă de implanturi cerebrale. La om!

Despre ce este vorba?

Un raport al Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA), citat de agenția Reuters, arată că inspectorii au descoperit probleme cu păstrarea datelor și cu controlul calității experimentelor la laboratorul din California al Neuralink, companie deținută de miliardarul Elon Musk. Controlul (singurul de până acum) a avut loc între 12 și 22 iunie anul trecut, cu o lună înainte ca grupul să obțină autorizația pentru a testa implanturile cerebrale pe oameni. În urma verificărilor la unitatea din Texas, nu au fost găsite nereguli.

Inspectorii au constatat că nu a fost documentat modul în care au fost calibrate mai mult de șapte dintre instrumentele folosite la diferite experimente, inclusiv unul de “monitorizare a semnelor vitale” și un pH-metru.

Reuters amintește că Neuralink a realizat experimente pe sute de animale, inclusiv pe maimuțe.

O altă problemă a fost că autoritățile de control al calității nu au semnat raportul final al studiului sau nu au documentat toate abaterile de la protocoalele sau procedurile de lucru.

Totuși, FDA nu a emis public niciun raport care să indice gravitatea problemelor găsite în timpul inspecției. Deși neregulile identificate sunt grave, nu par a fi suficient de mari pentru a justifica luarea de măsuri suplimentare, au declarat experții.

Un purtător de cuvânt al administrației a transmis că Neuralink a furnizat suficiente dovezi pentru a sprijini autorizarea testelor pe oameni și că FDA efectuează în mod obișnuit inspecții, după aprobarea testelor pe oameni și înainte de autorizarea utilizării în masă, pentru “a asigura integritatea și fiabilitatea datelor”.

Totuși, foști angajați ai FDA subliniază faptul că agenția are jurisdicția de a efectua inspecții înainte de a permite companiei să continue studiul clinic, și că a făcut acest lucru și în alte cazuri. “Ar fi fost logic ca FDA să fi efectuat inspecția înainte de aprobarea experimentelor pe oameni. […] Acestea sunt încălcări ale unor cerințe fundamentale despre care nu vrei să te îngrijorezi că se vor mai întâmpla”.

Reuters a relatat, în decembrie 2022, că anchetatorii Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) au cercetat posibile încălcări ale protecției animalelor la Neuralink, în urma unor plângeri interne ale personalului. Potrivit acestora, testele erau făcute în grabă și au provocat suferința și chiar decesul animalelor.

Un grup pentru protecția animalelor, Physicians Committee for Responsible Medicine, a depus o plângere atât la USDA, cât și la FDA cu privire la presupusele încălcări.

În iulie 2023, înainte de dezvăluirile Reuters, USDA a declarat că nu a constatat nicio încălcare a normelor sale privind cercetarea pe animale, cu excepția unui incident din 2019, raportat atunci.

Implantul cerebral este testat pentru a ajuta persoanele paralizate, din cauza leziunilor la nivelul măduvei spinării sau de scleroză laterală amiotrofică (degenerarea celulelor nervoase din măduvă), să folosească dispozitive cu ajutorul creierului. Neuralink a primit, în septembrie, aprobarea să testeze implanturile cerebrale pe oameni, iar luna trecută a avut și primul pacient care, după spusele companiei, este acum capabil să controleze cursorul unui mouse cu ajutorul minții.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol