14 aprilie 2024, 14:16

Un nou concept de drum va încărca vehiculul electric în timp ce conduceți (VIDEO)

Primul drum din SUA care va încărca fără fir vehiculele electrice în timp ce acestea sunt în mișcare va începe testarea anul viitor la Detroit. Drumurile „electrificate”, care au infrastructură de încărcare fără fir sub asfalt, ar putea menține vehiculele electrice în funcționare non-stop, cu o autonomie nelimitată. Ar fi o mare afacere pentru autobuzele de tranzit, furgonetele de livrare, camioanele pentru distanțe lungi și chiar și viitoarele robotaxiuri.

Electreon Wireless, o companie israeliană a cărei infrastructură de încărcare fără prize este deja testată în Europa, va implementa primul său program pilot din SUA în districtul Michigan Central din Detroit. Drumul electrificat, lung de până în 1,6 km, ar permite vehiculelor electrice să se încarce indiferent dacă sunt oprite sau în mișcare și ar trebui să fie gata pentru testare în 2023.

Statul va contribui cu 1,9 milioane de dolari la proiectul care va fi susținut și de Ford Motor, DTE Energy și orașul Detroit.

Electreon are proiecte pilot în desfășurare în Germania, Italia și Suedia și va lansa în curând o rețea de încărcare fără priză pentru 200 de autobuze publice în Tel Aviv. Sistemele folosesc frecvența magnetică pentru a transfera puterea de la bobinele îngropate sub pământ la un receptor atașat în partea inferioară a mașinii. De-a lungul unui drum electrificat, vehiculele cu capacitate de încărcare wireless vor absorbi și consuma energie în timp ce sunt conduse, dar, pentru toate celelalte mașini, este un drum obișnuit.

Încărcarea fără fir poate adăuga 3.000 – 4.000 de dolari la un vehicul electric deja scump. Electreon, care lucrează cu producătorii de automobile pentru a adăuga receptori la vehiculele lor, își propune să reducă acest cost la 1.000 – 1.500 de dolari.

Foto: Electreon


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE