29 martie 2024, 15:16

După cutremure, încă o nenorocire: risc de epidemii. Israelienii au adus echipamente de decontaminare a apei

Pericolul unor epidemii este în creştere la şase zile după cutremurele devastatoare care au afectat Turcia şi Siria, a avertizat un expert german, membru al unei echipe de salvatori, potrivit DPA.

”În regiunile unde oamenii nu au acces la apă potabilă curată există riscul apariţiei unor epidemii la un moment dat”, a spus Thomas Geiner, un medic cu experienţă în intervenţii în caz de seism şi care face parte din echipa de salvatori a organizaţiei caritabile germane NAVIS.

Aproape 26 de milioane de persoane ar fi fost afectate de seismele care au lovit în această săptămână Turcia şi Siria, unde zeci de unităţi medicale au fost avariate, a transmis sâmbătă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un apel la strângere de fonduri.

Cadavrele numeroase prinse sub dărâmături ar putea contamina sursele de apă, a avertizat el. În multe locuri, oamenii nu au acces la toalete, ceea ce înseamnă că germenii ar putea ajunge la pânza freatică. Geiner a spus că situaţia îi aminteşte de perioada care a urmat seismului din Haiti, în 2010.

”Va trebui ca ajutorul să ajungă acolo unde este solicitat în următoarele câteva zile”, a spus el, menţionând că, având în vedere suprafaţa regiunii afectate, este practic imposibil de pus la dispoziţie infrastructura necesară peste tot.

La rândul său, prof. Dan Ioan Mânăstireanu, specialist în medicina de dezastru, a declarat, vineri, în direct la Euronews România, că vor apărea „în mod sigur” cazuri de holeră în Siria și în Turcia, „din cauza lipsei de igienă și a distrugerii infrastructurii critice”. De asemenea, medicul a vorbit și despre sindromul de strivire, o „patologie specifică cutremurului” în pericol să apară în cazul victimelor, motiv pentru care echipele de intervenție duc o luptă contracronometru.

Prof. Mânăstireanu a avertizat că situația din Siria este una „absolut dezastruoasă” în urma cutremurului, în special din cauza faptului că nu există o reacție din partea autorităților.

„În momentul de față, situația din Siria este absolut dezastruoasă pentru că nu poate să existe un răspuns coerent. Dacă în Turcia răspunsul așteptat de la autorități are de unde să vină, în Siria răspunsul nu are de unde să vină din cauza diviziunii produse de luptele intense duse acolo”, a afirmat dr. Mănăstireanu, în direct la Euronews România.

Israelienii care au venit cu ajutoare și echipe de salvare în Turcia au adus și echipamente de purificare a apei Mashav la fața locului. Acestea nu au nevoie de nicio sursă de energie și sunt folosite pentru furnizarea de apă potabilă pentru consum uman.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol