24 martie 2024, 8:57

În Epoca de piatră, strămoșii noștri mâncau doar carne

Oamenii au fost prădători timp de aproximativ două milioane de ani, introducând vegetalele în dieta lor numai atunci când animalele mai mari au dispărut și sursele de hrană pentru animale au scăzut spre sfârșitul Epocii de piatră, susține o lucrare publicată în Anuarul Asociației Americane de Antropologie Fizică de către arheologii Miki Ben-Dor și Ran Barkai de la Universitatea din Tel Aviv, alături de Raphael Sirtoli de la Universitatea din Minho, Portugalia.

Echipa a petrecut aproximativ un deceniu colectând dovezi din aproximativ 400 de lucrări științifice și încercând să reconstruiască dieta oamenilor din Epoca de piatră examinând metabolismul uman, genetica și construcția fizică.

„Un exemplu important este aciditatea ridicată a stomacului uman în comparație cu omnivorii și chiar cu alți prădători. Producerea și menținerea acidității puternice necesită cantități mari de energie, iar existența sa este dovada consumului de produse de origine animală. Aciditatea puternică oferă protecție împotriva bacteriilor dăunătoare care se găsesc în carne”, se arată în lucrare.

O altă indicație este structura celulelor adipoase din corpul nostru. La omnivori, grăsimea este depozitată într-un număr relativ mic de celule grase mari, în timp ce la prădători, inclusiv la oameni, este invers: avem un număr mult mai mare de celule grase mai mici.

Acestea și alte dovezi fiziologice și arheologice au întărit concluzia că oamenii din Epoca de piatră vânau animale mari și erau hipercarnivori, care au contribuit la dispariția animalelor mari.

Foto: Israel21c


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol