27 aprilie 2024, 6:56

„Europa Cares” – prima inițiativă civică europeană dedicată educației persoanelor cu dizabilități

Părinții de copii cu dizabilități din 7 state UE cer Comisiei Europene o lege pentru educația copiilor lor. Astfel, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) lansează în premieră la nivelul Uniunii Europene, Inițiativa Civică „Europe CARES”.

Evenimentul va avea loc vineri, 11 ianuarie 2019, în intervalul 10.00 – 12.00,la Hotel RAMADA Majestic din Calea Victoriei nr. 38-40 și reprezintă un moment cheie în istoria dizabilității la nivel european deoarece la finalul unui amplu efort al organizației CEDCD, părinții copiilor cu dizabilități din 7 state membre ale UE (România, Belgia, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Ungaria) au decis să-și facă vocea auzită la nivel european pentru dreptul la educație incluzivă de calitate a copiilor lor.

În prezent, Uniunea Europeană nu are o legislație dedicată educației persoanelor cu dizabilități. Din acest motiv,  Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a coagulat părinții copiilor cu dizabilități din cele 7 state membre UE și a demarat prima inițiativă civică europeană pentru Educație Incluzivă – Europe CARES.

În Uniunea Europeană trăiesc peste 70 de milioane de persoane cu dizabilități, dintre care aproape 20% sunt copiiLa nivelul UE numai 2 din 5 elevi cu dizabilități absolvă școala generală și mai mult de 40% nu dobândesc nicio calificare la ieșirea din sistemul de educație.

România nu face excepție de la acest tablou îngrijorător, fiind în fruntea statisticilor legate de neșcolarizarea copiilor cu dizabilități, excluziune și segregare: peste 18.000 de copii cu dizabilități sunt în afara oricărei forme de învățământ și peste 30.000 sunt izolați în școli speciale. Cei care frecventează școlile de masă nu beneficiază de servicii de sprijin și accesibilizări necesare pentru a putea avea acces la educație de calitate, conform Calea Europeană.

„Aceasta este o ințiativă în premieră la nivelul Uniunii Europene, pe de o parte din perspectiva subiectului abordat (dizabilitate/educație), iar pe de altă parte este o premieră în sensul în care inițiativa a luat naștere în România, care va juca un rol central în următoarea perioadă la nivelul mecanismelor de decizie ale Uniunii Europene.”, a declarat Maria Mădălina Turza, Președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, potrivit Europa Cares.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol