26 aprilie 2024, 5:35

EXCLUSIV: Cum miroase Crăciunul?

Cum miroase Craciunul? A vanilie? A scorțișoară? A vin? A parfumul mamei pulverizat pe fular și pe mănuși? A pâine caldă? De fapt, miroase a toate?

Știți senzația pe care o aveți atunci când simțiți miros de măr și scorțișoară? Acest soi de memorie inconștientă ne ajută să asociem un miros cu o situație. În perioada aceasta, toți căutăm atmosfera de sărbătoare și încercăm să aducem Crăciunul în casa noastră.

De la mic la mare, pentru fiecare dintre noi Crăciunul are o semnificație specială, de care ne leagă, cel mai adesea, amintirile copilăriei. Însă, cum timpul ne face să uităm anumite amintiri, nasul joacă un rol important în procesul restituirii memoriei de lungă durată și parcuge drumul cel mai scurt spre emoții.

Întrucât mirosul are o foarte mare putere de evocare a amintirilor, stimulii olfactivi declanșază rememorarea unor episoade anterior trăite, trasportându-ne înapoi pe firul timpului și reconstituind întregul context legat de acele momente specifice, împreună cu emoțiile asociate acestora.

Fie că ne amintim de cadourile de sub bradul de Crăciun, de emoția așteptării Moșului, de scrisorile pe care i le scriam încercând să demonstrăm că am fost cuminți, de atmosfera din casă, de prăjiturile mamei sau de colindătorii care vesteau apropierea nopții în care urma să fim surprinși de cadourile lăsate de Moșul cel Bun, toate aceste imagini pot fi declanșate de anumite miresme.

Curioși să aflăm cum miroase Crăciunul românilor, Edițiadedimineață.ro a stat de vrobă cu mai mulți copii, de vârste diferite. Dintre tipurile de memorie, memoria olfactivă este printre cele mai puternice. Acesta este motivul pentru care Crăciunul înseamnă arome.  De la portocale la scorțișoară, oamenii nu au uitat să precizeze că cel mai important miros al Cărciunului este acela al dragostei și al căminului, în care bineînțeles, bradul inundă casa cu miresmele sale pregnante.

Crăciunul miroase a iubire, a fericire și a emoții. Atmosfera magica creată de aceasta sărbătoare ne învață sa fim împreuna creând acel sentiment de uniune pe care îl simțim încă din copilărie ~ Andreea-Alexandra.

Craciunul, în casă, miroase a pâine caldă, cacao, esență de rom și nuci prăjite, iar afară cu colindul, miroase a portocale, eugenii și scorțișoară ~ Ana-Maria.

Dintotdeauna protocalele au fost asoociate din punct de vedere oflactiv cu Crăciunul. Din acest motiv, mai multe persoane au inclus pe lista lor de amintiri și armoa furctelor dulci acrișoare.

Cărciunul meu miroase a portocale si vin fiert ~ Nicoleta.

Crăciunul miroase a magie, a prospețime și a bunătate ~ Cristina.

Crăciunul miroase a brad și casa a bunăstare ~ Rodica.

Crăciunul meu e clasic. Are miros de scorțișoară, nuci coapte și abur de vin fiert ~ Andreea.

Sursă Foto: Unica.ro

Cu toate acestea, au fost persoane care nu au dat un răspuns tipic, semn că pentru ei sărbătorile de iarnă au și o altă însemnătate.

A porc….ce sărbătoare e aia fără porc. Dar mai miroase și a brad, a cozonac și a sărbătoare ~ Ionț, 9 ani.

Nu stiu dacă are miros, dar pot spune că reprezintă tot ce ține de familie și cei dragi ~ Claudia.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol