8 decembrie 2023, 23:29

Experiențe personale la alimentarea cu GPL. Totul e de formă

Pentru cei care nu știu cum e la stațiile GPL (alea cu autorizație, că de celelalte știm și vedem), o să vă povestesc acum.

Pe pompă scrie totdeauna că alimentarea trebuie făcută de personal autorizat. Treaba asta nu se respectă aproape niciodată. Cel puțin nu în prima fază.

Pompa este lăsată „la liber” sau „pe automat” și cei care vin se servesc singuri. De cele mai multe ori aceștia sunt fie taximetriști, fie șoferi de Uber.

Dacă vii să alimentezi, ca mașină “particulară” de cele mai multe ori aștepți. Două, trei minute, cinci. Uneori mai mult. Deși nu au voie decât angajații stației să umple la pompă, stațiile nu au personal dedicat acestei operațiuni, din evident spirit de economie. Oricum, cei care bagă GPL sunt niște “săraci”, cum să aștepte ei să fie serviți? De fapt, să aștepte!

După cele câteva minute, vezi că nu vine nimeni și te duci tu după ei. Ți se spune că vine imediat, că spală o mașină, că e în spate că…whatever. Până la urmă se urnește unul.

Angajații care îți alimentează cu GPL ar trebui să aibă echipament de protecție. Bine, este iluzoriu că echipamentul ăsta oferă vreo protecție. Este vorba de cască și mănuși. Nu, nu au aceste echipamente. De cât timp alimentez cu GPL (vreo 4-5 ani), am văzut doar la o stație OMV de pe Mihai Bravu. Iar evenimentul s-a produs după ce au amenajat și rebranduit acolo. Nu și înainte.

Fața angajatului “Peco” (zic așa ca termen generic) face toți banii (până la diferența cu prețul motorinei) când le ceri să vină să alimenteze. E treaba lor, dar parcă  în contractul de muncă scrie că ăsta-i voluntariat.

La un moment dat am petrecut vreo 15 min până să conving un angajat al unei stații de alimentare să vină să alimenteze. Între timp, s-au băgau în față vreo doi taximetriști, iar eu o luam de fiecare dată de la zero. Am reclamat acest lucru companiei Mol (este vorba de Mol de la Timpuri Noi). Nici până acum nu am primit feedback. Poate pentru că le-am spus că acesta este necesar pentru o petiție ANPC.

Controale de luni

Prezent la locul tragediei produse în Crevedia, primul ministru Marcel Ciolacu a cerut efectuarea de controale la toate benzinăriile și stațiile GPL din țară începând de luni, 28 august.

 „Eu incepând de mâine, în toată țara, toate stațiile de carburanți și GPL-uri vor intra într0un sistem d econtrol. Unde găsim elemente și încălcări care ar duce la pierderi de vieți omenești sau de a pune în pericol oamenii, se vor închide activitățile pe loc. Dacă va fi nevoie, vom face modificări legislative în cursul săptămânii viitoare astfel încât acest lucru să se întâmple fără procese și făra ca anumiți oameni să încerce să-și mențină afacerile chiar dacă sunt ilegale”, a declarat premierul.

Dacă vedeți oameni cu căști prin benzinării, să nu vă mirați. Sărbătoresc controalele prin muncă.

CITIȚI ȘI:

Primele date ale anchetei privind tragedia de la Crevedia


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol