5 octombrie 2024, 16:10

Expert CNCAV: Testele de anticorpi după imunizarea anti-COVID sunt inutile

Nu este nevoie să facem teste de anticorpi după imunizarea anti-COVID. Experţii Comitetului Naţional pentru vaccinare susţin că încă nu se ştie care este nivelul protector de anticorpi. Iar testele nu spun nimic, în afara unor situaţii excepţionale. Clinicile private vând însă chiar pachete de monitorizare pe mai multe luni, notează stiri.tvr.ro.

Clinicile medicale se întrec în oferte pentru cei care s-au vaccinat şi vor să afle câţi anticorpi au dobândit în urma vaccinării. Poţi face testul şi cu 90, dar şi cu 200 de lei, în funcţie de laborator. Unele clinici oferă chiar pachete de monitorizare a nivelului de anticorpi pentru trei sau şase luni, scrie sursa citată.

Nu există niciun motiv pentru care persoanele vaccinate ar trebui să-şi monitorizeze titrul de anticorpi. O spun răspicat experţii Comitetului Naţional privind vaccinarea, după ce multe persoane s-au speriat că le scade nivelul de anticorpi.

Este natural să se întâmple aşa şi după infecție, şi după vaccinarea pentru alte boli. Experţii mai arată că doar în cazul unor boli sau tratamente asociate cu imunosupresia ar putea fi recomandat şi un test de anticorpi.

Un test în anticorpi nu ne poate spune nimic, în afara unor situații excepţionale.

Nu știm încă ce înseamnă un titru protector de anticorpi. Nu ştim dacă doar anticorpii contează şi există destul de multe date care arată că şi elementele răspunsului imun celular sunt foarte importante pentru protecţia faţă de acest virus.

La întâlnirea cu virusul a doua oară, răspunsul va fi mult mai rapid pentru că avem acele celule care deja ştiu să-l recunoască, știu ce anticorpi să producă împotriva lui, știu cum să elimine celulele infectate, or acestea intervin foarte repede, se înmulțesc, fac anticorpi. Chiar dacă virusul este întâlnit, infecţia de cele mai multe ori dispare fără să ne dăm seama.

Pentru a afla concentraţia de anticorpi neutralizanţi este necesară o analiză foarte complexă, care nu se poate face la testele de rutină.

Datele preliminare arată că foarte probabil protecţia va fi asigurată pe o perioadă mai lungă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol