27 aprilie 2024, 10:32

Fake News demontat: Postul nu te vindecă de cancer

Ideea care prezintă postul sau infometarea ca leac împotriva cancerului a câștigat teren în mai multe țări din estul Europei.

În Bulgaria a fost dat publicității un interviu realizat de un cântăreț și realizator de podcast cu un cuplu care susține că există o legătură între terapia prin înfometare și vindecarea acestei boli.

Videoclipul a înregistrat până în prezent peste 58.000 de vizualizări pe YouTube, atrăgând critici care spun că postul nu a fost recomandat sau dovedit științific ca înlocuitor al chimioterapiei sau al altor tratamente convenționale.

În Polonia, Demagog a dezmințit afirmațiile care susțin că înfometarea este o metodă eficientă de combatere a cancerului și argumentul că, în trecut, oamenii și-ar fi menținut sănătatea pentru că se abțineau de la mâncare.

Iluzia medicinei alternative

Interesul pentru terapia prin înfometare este doar un exemplu al valului de mituri și înșelătorii legate de cancer care inundă continuu rețelele de socializare.

Adesea, acestea nu doar că prezintă metode netestate, ci atacă în mod activ abordările tradiționale.

În Slovacia și Cehia, am asistat recent la o încercare de a blama mamografia ca fiind o investigație periculoasă, când, de fapt, aceasta salvează vieți.

Publicația Manipulatori a relatat anterior cu privire la un site ceh care descurajează oamenii să facă chimioterapie, și care a generat mii de interacțiuni.

Între timp, surse îndoielnice din regiune urmăresc să provoace panică prin blamarea diferitelor produse, de la bomboane până la pasta de dinți cum că  ar provoca anumite forme de cancer, și promovează proprietățile anticancerigene nedovedite ale soursopului.

Într-o mare de dezinformare, există totuși un grăunte de adevăr – o dietă echilibrată și sănătoasă ajută la menținerea bunăstării fizice și mentale.

Cum să ne ferim de dezinformarea online?

Dezinformarea științifică este un subiect delicat. Așadar, aveți grijă să faceți întotdeauna distincția între afirmațiile care au fost categoric dezmințite și cele care nu au dovezi. Ambele pot fi periculoase pentru pacienți, dar există o mare diferență.

Atunci când analizați tratamente miraculoase, discutați cu experți și autorități medicale respectate pentru a crește legitimitatea informației realizat și verificați, de asemenea, progresele științifice recente. Poate că sursa vă poate indica un studiu recent publicat, despre care nu știați.

Subliniați diferența dintre dovezile anecdotice și cele științifice. Primele sunt subiective, celelalte pot fi verificate în mod independent.

Nu alimentați înșelătoriile doar de dragul de a le respinge. Ar putea fi dezavantajos. Analizați dacă au ajuns la suficiente persoane astfel încât atenția acordată să fie justificată.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol