23 iunie 2024, 21:42

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei R. Moldova ar fi fost spionul rușilor

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, ar fi colaborat cu serviciile de informaţii ale Rusiei. Asta scriu jurnaliştii publicaţiei The Insider, care susţin că au intrat în posesia corespondenței dintre Gorgan și omul său de contact de la Moscova, colonelul Aleksei Makarov. Potrivit investigaţiei, Gorgan ar fi transmis sistematic informaţii despre situaţia din Republica Moldova. În exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, Serviciul de Iunformaţii şi Securitate de la Chişinău a confirmat informaţia din investigaţia jurnalistică. Igor Gorgan nu a răspun la telefon pentru o reacţie.

Potrivit investigaţiei The Insider, şeful Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, a oferit informații secrete omului său de contact din GRU, Aleksei Makarov. Acesta îi comunica sistematic colonelului rus despre ce arme cumpără Kievul din țările vecine, inclusiv din Republica Moldova. Gorgan i-ar mai fi trimis zeci de linkuri cu discursurile preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Jurnaliştii mai scriu că, în 2019, omul de legătură al lui Gorgan a fost ataşatul militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, Igor Dovbnea. Într-o discuţie telefonică, cei doi spun că ar trebui să se întâlnească pentru un schimb de informaţii.

„Eu, în două cuvinte, am vrut să-ţi spun că mergem înainte şi ar fi bine să ne intersectăm pentru a actualiza puţin… Ceva s-a schimbat, sunt şi alte noutăţi… – Mâine vom vorbi. – Bine. Ne-am înţeles. – Bine. Mâine te aştept. – Voi fi mâine.”

Într-un alt mesaj al lui Gorgan, adresat lui Makarov, militarul moldovean ar fi scris că, cităm: „Trebuie urgent să curățăm țara de toată mizeria fascistă!!! Mulți sunt gata. Transmite mai departe… A sosit timpul. Țin toată situația din armată sub control… Aici, din fericire, nu există „Azov” sau alte formațiuni naționale, iar de politicieni ne vom ocupa repede”, citat încheiat.

L-am sunat pe Igor Gorgan, care acum deţine funcţia de şef de securitate la Biroul ONU pentru Refugiaţi din Republica Moldova, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Anatol Şalaru, ministrul Apărării de la Chişinău, în perioada 2015 – 2016, a declarat că ştia despre relaţiile de spionaj ale lui Gorgan cu Federaţia Rusă şi l-a demis la scurt timp după ce a preluat mandatul.

ANATOL ŞALARU ministrul Apărării al Republicii Moldova, 2015 – 2016: „Eu ştiam că este colaborator al serviciilor ruseşti. Am fost informat deschis şi de cei din armată care bănuiau şi îl observau. Aveau informaţii despre el. A înflorit corupţia în Armata Naţională sub conducerea lui, a adus înapoi în armată oameni care au fost daţi afară, pentru că au avut dosare penale, condamnări sau că au fost bănuiţi de colaborare cu serviciile ruseşti. Se întâlnea noaptea cu reprezentanţii ataşatului militar rus de la ambasadă (n.r. a Federaţiei Ruse).”

Reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate au confirmat pentru TVR MOLDOVA toate informaţiile din investigaţia jurnalistică.

REACŢIA SERVICIULUI DE INFORMAŢII ŞI SECURITATE AL REPUBLICII MOLDOVA: „Informațiile deținute de către SIS indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influență. (…) În contextul investigației jurnalistice realizate de către The Insider, SIS menționează că datele din posesia instituției confirmă veridicitate informațiilor prezentate.”

Adrian Băluţel, şeful de cabinet al preşedintelui Republicii Moldova, a scris că lui Igor Gorgan îi vor fi retrase toate distincțiile de stat – „Meritul Militar”, „Credință Patriei”, dar și gradele militare.

REACŢIA LUI ADRIAN BĂLUŢEL şef al cabinetului preşedintelui Republicii Moldova: „Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod – pentru trădare de Patrie. (…) Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republica Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie.”

ALEXANDRU TĂNASE fost preşedinte al Curţii Constituţionale: „O persoană care a avut acces la secretul de stat, a cunoscut şi a avut conexiuni cu cele mai sensibile informaţii de ordin militar şi politic care vizează capacitatea de apărare a ţării noastre. Este greu de estimat care este volumul de informaţii reale care a fost transmis. Toată această situaţie trebuie să determine autorităţile Republicii Moldova să efectueze un screening general în toate instituţiile de forţă.

Într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Chişinău se spune că, cităm: „Toate informaţiile care au apărut în investigaţie sunt atent verificate şi analizate de specialiştii noştri şi cu alte instituţi ale statului”, citat încheiat. Serviciul de presă ne-a mai declarat că, în 2021, fostul comandant al Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan, a fost destituit din funcție.

Menţionăm că, în 2013, generalul a preluat funcția de șef al Statului Major al Republicii Moldova şi demis, trei ani mai târziu. În 2019, după ce Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale, Igor Gorgan a ajuns, din nou, la conducerea Statului Major. În 2021, a fost demis de preşedintele Maia Sandu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol