27 aprilie 2024, 3:34

Grecia – noi restricţii imediat după Revelion, adresate în special tinerilor

Grecia, care se apropie de 10.000 de noi îmbolnăviri zilnice, introduce, imediat după Revelion, noi restricţii adresate în special tinerilor, care reprezintă trei sferturi din totalul îmbolnăvirilor.

Autorităţile elene insistă ca populaţia să folosească în supermarketuri sau în transportul public fie măşti de înaltă protecţie, fie măşti duble, relatează corespondenta Radio România Actualități la Atena, Michaela Lambrinidou.

Potrivit corespondentei RRA, comisia de experţi sanitari s-a reunit luni, cu scopul de a examina situaţia pandemiei şi de a propune noi măsuri suplimentare pe fondul trendului alarmant al pandemiei şi răspândirii variantei Omicron, cu precădere în Attica, unde trăieşte aproximativ 50% din populaţia Greciei şi unde luni au fost raportate 4.038 de cazuri dintr-un total de 9.284 îmbolnăviri cu CoVID.

Potrivit datelor Organizaţiei Naţionale de Supraveghere a Bolilor – EODY, 75% din cazurile pozitive de Covid-19 sunt persoane cu vârste între 18 şi 39 de ani şi numai 6% sunt persoane cu vârste de peste 60 de ani. Măsurile vor intra în vigoare de la 3 ianuarie până pe 16 ianuarie, când vor fi reexaminate datele şi situaţia epidemică şi au fost anunţate de ministrul sănătăţii, Thanos Plevris, care a făcut apel la tineret să fie foarte atent cu persoanele mai vârstnice, mai ales din familie, dar să evite, de asemenea, să frecventeze şi spaţiile aglomerate. Astfel, noile măsuri vizează utilizarea obligatorie a măştii de înaltă protecţie sau a măştii duble în supermarket, în mijloacele de transport public, dar şi de toţi angajaţii din sectorul alimentaţiei publice şi catering, indiferent dacă sunt sau nu vaccinaţi. Se recomandă ca aceleaşi măşti să se poarte şi în spaţiile externe foarte aglomerate. Localurile cu muzică, baruri şi restaurante vor funcţiona până la miezul nopţii, numai cu clienţi vaccinaţi şi cu regula de şase persoane la o masă. Se permite muzica cu condiţia că vor fi respectate protocoalele sanitare, iar în caz contrar, ea va fi interzisă. Stadioanele vor avea o rată de ocupare de numai 10%, cu un plafon de spectatori de până la 1.000 de persoane. În caz de nerespectare a măsurilor, meciurile se vor desfăşura fără spectatori. Vizitele la spitale sau la casele de bătrâni se va permite numai cu prezentarea unui test molecular negativ realizat în ultimele 48 de ore”, relatează Michaela Lambrinidou.

Mihaela Lambrinidu mai precizează că rata personalului care poate practica munca de la distanţă poate atinge 50%, în funcţie de normele fiecărei organizaţii sau instituţii publice sau private și că nu au fost luate încă măsuri pentru şcoli, care se vor deschide peste câteva zile, iar în biserici măsurile şi portocalele vor fi aceleaşi; în funcţie, însă, de situaţie ele ar putea fi modificate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol