26 aprilie 2024, 23:45

Imagini superbe cu cei mai frumoși cai de rasă pură din România

În România, hergheliile sunt populate de cai de rasă pură care îți încântă privirea și îți stârnesc admirația. Fiecare rasă a fost creată cu un scop precis. Unele sunt mai potrivite pentru muncă, altele pentru viteză, pentru competițiile ecvestre sau pentru turism, potrivit clickpentrufemei.ro.

Huțul, calul munților

Sursa descopera.ro

Sunt cabaline de talie mică, adaptată condițiilor din zonele de munte. Caracteristile lor exterioare amintesc de tarpan, calul sălbatic eurasiatic care a dispărut la sfârșitul secolului trecut. Rasa a fost dezvoltată pe teritoriul României, fiind specifică arealelor montane din Suceava, Neamț, Maramureș, Bistrița-Năsăud. Fiind foarte puternic, huțulul era adesea folosit la muncile gospodăriei sau la exploatarea lemnului. Astăzi, huțulii sunt utilizați ca mijloc de transport în zonele greu accesibile și pentru nevoile armatei, în detașamentele de vânători de munte. Sunt o opțiune excelentă pentru cei care vor să practice turismul ecvestru.

Lipițan românesc, cu strămoși andaluzi

Sursa www.equitana.ro

Impunător, degajă energie și grație, are un trap lung și un galop în forță, dar e nărăvaș. E folosit pentru dresaj sau pentru evenimente și concursuri hipice. Formarea rasei a început în anul 1580, în localitatea Lipizza, situată pe atunci în sudul imperiului Austriac (astăzi, Lipica, în Slovenia). Strămoșii Lipițanului erau armăsari și iepe de orgine spaniolă, caii andaluzi fiind rândul lor obținuți din încrucișarea cailor arabi cu exemplare din Peninsula Iberică. Lipițanii s-au răspândit peste tot în Europa și erau foarte apreciați în cercurile aristocratice, pentru ținuta lor mândră, agilitate, rezistență și inteligență. Cu toate acestea, rasa a fost amenințată cu dispariția în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial – dar a fost salvată grație eforturilor unui general american. La noi, Herghelia de la Sâmbăta de Jos e cea care a cultivat toate cele 8 linii genealogice ale rasei, Lipițanul românesc ocupând un loc distinct. Și o curiozitate: caracteristic rasei este faptul că mânjii se nasc cu robă neagră, care devine albă la maturitate.

Semigreu Românesc, creat pentru muncă grea

E cel mai popular cal din România, fiind musculos, muncitor, docil, rezistent, adaptat zonelor de munte și vioi. Poate să tracteze o greutate de 3-4 ori mai mare decât propria-i masă, pe distanțe lungi, la pas. Prin anii ’60, au început să se facă primele încrucișări în vederea obținerii unor exemplare robuste, de folos agricultorilor. Noua rasă a fost brevetată la noi în 1988. Semigreul Românesc de la Herghelia Beclean, bun pentru tracțiune intermediară/grea, a fost format prin încrucişarea armăsarilor din rasele Ardenez, Lipiţan şi Furioso-North Star cu iepe locale. Exemplarele de la Herghelia Rușețu au fost obținute prin încrucișarea metișilor de Semigreu cu Trăpaș Românesc, Ardenez și rasă locală ialomițeană.

Pur Sânge Arab, mândria Hergheliei Mangalia

Sursa www.habervitrini.com

Rasa de cai arabi este cea mai veche si mai faimoasă din lume. Caii pursânge, frumoși, iuți, temperamentali, curajoși, robuști, se află la originea raselor cabaline moderne. Și-au dovedit, de-a lungul secolelor, anduranța și tenacitatea de a învinge toate obstacolele. Unde mai pui că între un cal arab bine strunit și stăpânul său se creează legături indestructibile. La noi, Herghelia din Mangalia este nucleu de reproducție pentru exemplare din această rasă. Caii rezultați sunt cunoscuți la nivel internațional sub numele de Pur Sânge Arab de Mangalia, având caracteristici distincte. Sunt folosiți în cursele de galop și în competițiile de anduranță.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE