26 aprilie 2024, 17:25

În timp ce tu dormeai, în Orientul Mijlociu se scria istorie

Pe la începuturile disperării provocate de pandemia de coronavirus, un anunț surprinzător trecea razant pe lângă urechile lumii. Cine să stea să îi dea atenția cuvenită, când toți eram preocupați de propria soartă?

Măști de la inamic

Guvernul israelian anunța că a asigurat măști de protecție pentru populație, ba chiar a făcut și stocuri de medicamente, într-un moment de mare criză mondială, și grație temutului și celebrului serviciu de informații externe Mossad. De fapt, grație Mossad. Timp de trei săptămâni, serviciul secret israelian asigurase transporturi de marfă considerată aur la momentul respectiv.

Ce să caute Mossad într-o poveste de securitate sanitară? Caută! Căci Mossad a procurat atunci materiale sanitare din țări cu care Israelul nu are sau nu avea oficial relații diplomatice. Mossad avea însă relații speciale în Golf.

Carantină și negocieri secrete

Au trecut lunile, Planeta și-a închis oamenii în case, Israelul, la fel. Planeta și-a numărat cazurile de infectare, morții, măștile, stocurile de hidroxiclorochină și de Remdesivir. Israelul, la fel. Dacă nu în materie de stăvilire a numărului de infectări, măcar în materie de diplomație și negocieri secrete, Israelului i-a ieșit totul pe plus.

Căci, în timp ce noi, ceilalți dormeam, în Orientul Mijlociu se scria, e drept, cu mijlocire americană, istorie.

Acord istoric

La 13 august, Israelul a anunțat că a ajuns la un acord istoric cu Emiratele Arabe Unite, pentru normalizarea relațiilor dintre cele două state. Emiratele Arabe Unite nu recunoșteau, până atunci, existența Israelului. Acordul va purta numele „Abraham”, a anunțat Donald Trump.

Este abia a treia oară când Israelul semnează un tratat cu o țară arabă de la declararea independenței țării în 1948: Egiptul a mai semnat un acord în 1979, iar Iordania în 1994.

Explozia de la Beirut

Și, în timp ce noi ne întorceam pe cealaltă parte, continuându-ne somnul, asupra Libanului se abătea o nouă, greu de măsurat, tragedie. O explozie în port, la Beirut, spulbera nu doar clădirile din zonă, nu lua doar vieți, ci venea cu pagube materiale și umane imense, suprapuse pe o criză economică gravă, cu o țară aflată aproape în faliment și în plină pandemie de coronavirus.

Din vecini, din Israel, se auzea o ofertă surprinzătoare: ”Preluăm pacienți și oferim îngrijiri celor afectați de explozia devastatoare, în spitalele noastre”. O mână întinsă unui vecin cu care nu ai relații diplomatice, ba chiar cu care ai conflicte la frontieră.

Surprinzătoarea declarație a lui Aoun

N-au trecut multe zile de la tragedie, că preşedintele Libanului, Michel Aoun, a sugerat, într-un interviu acordat postului francez BFMTV, că este deschis ideii iniţierii negocierilor cu Israelul în vederea unui tratat de pace.

Zilele trecute, Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunțat că au abrogat o lege privind boicotarea Israelului după ce cele două ţări au anunţat la jumătatea lui august normalizarea relaţiilor.

Companiile şi persoanele private din Emirate pot acum încheia acorduri cu companii şi persoane rezidente în Israel.

Zborul păcii 971

Primul paas se face chiar luni, în ultima zi din august. Un bilet al păcii a fost tipărit de compania aeriană israeliană El Al, care a efectuat primul zbor în Emiratele Arabe Unite. Și nu oricum, ci survolând Arabia Saudită, cu care Israelul nu are un acord de pace. Încă.

Potrivit corespondentului Radio România în Israel, la bordul avionului companiei israeliene pe care scrie PACE în limbile arabă, ebraică şi engleză se află o delegaţie de oficialităţi israeliene şi americane.

Aparatul are permisiunea de a traversa spaţiul aerian al Arabiei Saudite, închis în mod normal traficului israelian.

Emiratele Arabe Unite şi Israelul sunt separate geografic de Arabia Saudită, ţară aliată a SUA şi apropiată de Emirate, dar cu care Israelul nu are relaţii oficiale.

La bord se află Jared Kushner, ginerele şi consilierul principal al preşedintelui american şi Robert O’Brien, consilierul Casei Albe pentru Securitate Naţională.

Și, dacă luni se mai scrie o filă de istorie, să nu ne pripim și spunem ”hop”.

Ce urmează?

Căci Israelul discută în secret cu numeroşi lideri ai ţărilor arabe şi musulmane pentru o normalizare a relaţiilor acestora cu statul israelian, a afirmat duminică premierul Benjamin Netanyahu.

Netanyahu a discutat deja cu reprezentanți ai Sudanului, Ciadului şi Omanului, întrevederi care se numără printre cele care au avut parte de „publicitate”, însă „există mult mai multe întrevederi ne-mediatizate cu lideri arabi şi musulmani pentru normalizarea relaţiilor cu statul Israel”, a declarat Netanyahu în timpul unei conferinţe de presă la Ierusalim, alături de Jared Kushner, consilier al Casei Albe şi ginerele preşedintelui american Donald Trump.

Premierul israelian nu a dezvăluit identitatea altor ţări cu care a discutat despre o posibilă normalizare a relaţiilor cu Israelul.

Niciodată să nu spui ”niciodată”

După Războiul de Şase Zile din 1967, majoritatea liderilor arabi s-au reunit la Khartoum, unde au adoptat rezoluţia ”celor trei nu”: nu păcii cu Israelul, nu recunoaşterii Israelului, nu negocierilor cu acesta.

Cu toate astea, în istorie, ca și în viață, niciodată să nu spui ”niciodată”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol