19 aprilie 2024, 3:57

Interesele tinerilor români, promovate la New York. INTERVIU Româncă din America, despre programul Delegați de Tineret la ONU

Anual, România desemnează doi delegați de tineret la ONU. În spatele delegaților stă o echipă de voluntari care pune umărul la promovarea intereselor tinerilor români în fața forurilor internaționale. Pentru a afla ce presupune activitatea de voluntar în cadrul programului Delegații de Tineret ai României la ONU, am vorbit cu Irina Preotescu, o tânără care studiază în America și este implicată în activitatea de relații publice a delegaților din 2017.

Irina Preotescu, reprezentând România

Irina Preotescu, reprezentând România

Cum a devenit voluntar

Întrebată cum a aflat de existența programului, Irina spune că a fost o întâmplare fericită să vadă pe Facebook imagini cu activitatea delegaților. „Am aflat despre programul Delegat de Tineret al Romaniei la ONU din întâmplare, de pe Facebook. Eram interesată să aplic pentru selecție, așa că am luat legătura la momentul acela cu David Timis, de la care am aflat mai multe detalii, inclusiv faptul ca nu eram eligibilă din moment ce studiam in afara țării. Așa că m-am mulțumit doar să îi urmăresc pe cei doi delegați care tocmai fuseseră aleși: Denisa Bratu și Gabriel Uifalean. Câteva luni mai târziu, aceștia anunță faptul că doresc formarea unei echipe de voluntari care să îi ajute în mandat. Cerința era ca voluntarii să fie din București, dar i-am scris Denisei oricum. Am vrut cel puțin să știe că dacă îi pot ajuta cu ceva din New York, o voi face cu drag. Mi-am trimis CV-ul si după un interviu pe Skype, m-au acceptat în echipa, alături de 5 voluntare remarcabile. Asta a fost in ianuarie 2017.”, spune Irina.

Irina Preotescu

Irina Preotescu

„Este șansa noastră de a aduce ONU mai aproape de tineretul român”

Irina crede că programul poate aduce ONU mai aproape de tinerii din România. „Fac parte din echipa de voluntari ROUNYD din 2017. Trei mandate, șase delegați și o experiență unică și extrem de valoroasă. În afara faptului că reprezintă oportunitatea tineretului român de a-și face vocea auzită în cadrul celui mai mare forum internațional al lumii, ROUNYD oferă tinerilor și sansa de a monitoriza contextul actual și direcția propriilor perspective. Prin sondajele realizate înaintea vizitei la ONU, am cules date anuale cu privire la probleme majore întâmpinate de tineri, motivele pentru care aceștia ar pleca, s-ar întoarce sau ar rămane în țară, soluțiile propuse de ei și prioritățile acestora. Printre altele, tinerii consideră ca starea sistemului educațional, lipsa oportunităților profesionale, precum și sistemul de sănătate și corupția sunt cele mai problematice elemente din societate. Educația și oportunitățile de muncă sunt și motivele pentru care aceștia ar pleca. Faptul că delegatii, împreună cu voluntarii, adună aceste date este deosebit de important, fiindcă acestea ar putea ajuta la crearea și implementarea unor legi comprehensive care să vizeze aceste probleme. Astfel, ROUNYD are o importanță duală, fiind șansa noastră de a aduce ONU mai aproape de tineretul român, dar și șansa de a ne cunoaște mai bine tinerii, problemele și soluțiile lor. Este un program cu beneficii fenomenale. Fiind sub egida MTS si MAE, acest program este și un exemplu de inițiativă guvernamentală, un exemplu de succes în opinia mea. ”, explică românca.

Irina Preotescu

Ce face pentru program

De când a devenit voluntar al programului, Irina s-a implicat intens în activitatea delegaților, fiind consilier de relații publice timp de peste doi ani. „M-am ocupat de-a lungul timpului de postări pe Facebook și Instagram, de crearea posterelor, anunțurilor, broșurilor și infograficelor. Cel mai mult mi-a placut realizarea rapoartelor anuale folosind datele din sondaje. Am organizat întâlniri informale între tinerii studenți români din New York și delegați și am ajutat la creșterea interesului față de program în special în rândul tinerilor.”, povestește tânăra.

Cel mai mare câștig: oamenii

Când se gândește la cel mai mare câștig din urma acestei activități, Irina e bucuroasă că a întâlnit foarte mulți oameni de la care a avut ce învăța. „Cea mai bună parte a programului au fost fără îndoială oamenii cu care am lucrat și de la care am învățat și învăț în continuare. Am rămas cu prietenii pe care le prețuiesc enorm și cu importante lecții de leadership și teamwork. Sunt nespus de bucuroasă ca am putut face parte dintr-o asemenea inițiativă și recomand din inima oricui să aplice, fie ca voluntar, fie ca delegat.”, povestește Irina.

Aurelian Mohan

Aurelian Mohan la ONU

„Ca delegat de tineret la ONU reprezinți un element de legătură între societatea civilă și factorii de decizie”

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Aurelian Mohan, delegat de tineret la ONU în perioada 2018-2019, explică ce presupun această poziție: „Ca Delegat de Tineret la ONU poți să reprezinți un element de legătură între societatea civilă și factorii de decizie (transmiți propunerile tinerilor către policymakeri), să lansezi campanii care să îmbunătățească nivelul de conștientizare și de informare a tinerilor români, să convingi anumiți stakeholderi de tineret să susțină actualizarea politicilor publice din acest domeniu, să participi ca trainer la numeroase demersuri de tineret conturate de ONG-uri, să militezi pentru implicarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor, să reprezinți un liant între organizațiile de tineret din România, și să prezinți liderilor de la ONU situația tinerilor români”.

Teodor Cristian Blidaru la Adunarea Mondială a Sănătății

Teodor Cristian Blidaru la Adunarea Mondială a Sănătății

„Îmi doresc să fim un liant pentru tinerii și organizațiile de tineret din România”

Proaspăt desemnat delegat de tineret la ONU pentru perioada 2019-2010, Teodor Blidaru și-a arătat într-un interviu acordat editiadedimineata.ro încântarea că poate fi o voce a generației schimbării. „Poziția de delegat de tineret la ONU reprezintă pentru mine o șansă de a fi o voce a generației schimbării, de data aceasta nu numai în domeniul medical. Însă pe lângă responsabilitățile de reprezentare internațională, îmi doresc să avem un impact concret și la nivel național, să ajungem la comunități de tineri la care nu s-a mai ajuns până acum, să fim un liant pentru tinerii și organizațiile de tineret din România și să le creștem capacitatea de aduce o schimbare. Din punct de vedere personal, reprezintă o tranziție de la mișcarea studențească, atât de dragă mie, la mișcarea de tineret, unde pot pune tot ce am învățat până acum în slujba tuturor tinerilor din România.”, spune Teodor.

Află mai multe despre proiectele în care este implicată Irina: Comunitatea românilor din America, în așteptarea lui Klaus Iohannis. INTERVIU Româncă din New York, despre visul american, vizita președintelui la Casa Albă și problemele studenților din străinătate

Află mai multe despre activitatea lui Aurelian ca delegat de tineret la ONU: Cum pot fi promovate interesele tinerilor români? Delegatul de tineret al României la ONU, despre problemele noilor generații și vocea țării noastre pe plan internațional

Află mai multe despre ceea ce își propune Teodor să realizeze ca delegat de tineret la ONU: Cum reprezintă tinerii interesele României la New York? Planurile noilor generații de Delegați de Tineret la ONU


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol