19 aprilie 2024, 15:02

Cum reprezintă tinerii interesele României la New York? Planurile noilor generații de Delegați de Tineret la ONU

În urma selecției celor doi delegați de tineret din cadrul Programului Delegat de Tineret la Națiunile Unite 2019 – 2020, comisia de concurs i-a desemnat câștigători pe Linh Pham și Teodor Blidaru.

Aurelian Mohan

Aurelian Mohan

New York, gata să fie cucerit de noii delegați de tineret ai României la ONU

Aurelian Mohan, delegat de tineret al României la ONU în mandatul 2018-2019, a declarat pentru editiadedimineata.ro că este încântat de noua generație care o să reprezinte tinerii din țara noastră la New York. „Procesul de selecție al noilor Delegați la ONU, precum toate demersurile similare din ultimii ani, a încercat să evalueze candidații într-o manieră obiectivă și să le ofere acestora o idee, la nivel incipient, despre activitatea de reprezentare de la New York. Certamente, cei doi tineri care au devenit, de curând, Delegații la ONU din mandatul 2019-2020 au fost cei mai buni candidați din generația lor. Îmi doresc ca noii delegați să continue proiectele conturate de mine și de colega mea (în special, Indicele Reprezentării Tinerilor și Platforma Tinerilor); să construiască, la rândul lor, cât mai multe campanii de informare (și să le disemineze prin metode creative); să îmbunătățească vizibilitatea programului în mass-media; și să convingă liderii politici că domeniul de tineret are nevoie de mai multe resurse financiare.”, spune Aurelian.

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Teodor Blidaru, proaspăt desemnat în poziția de delegat de tineret la ONU, vorbește despre oportunitatea de a deveni o voce a generației din care face parte. „Poziția de delegat de tineret la ONU reprezintă pentru mine o șansă de a fi o voce a generației schimbării, de data aceasta nu numai în domeniul medical. Însă pe lângă responsabilitățile de reprezentare internațională, îmi doresc să avem un impact concret și la nivel național, să ajungem la comunități de tineri la care nu s-a mai ajuns până acum, să fim un liant pentru tinerii și organizațiile de tineret din România și să le creștem capacitatea de aduce o schimbare. Din punct de vedere personal, reprezintă o tranziție de la mișcarea studențească, atât de dragă mie, la mișcarea de tineret, unde pot pune tot ce am învățat până acum în slujba tuturor tinerilor din România.”, explică noul delegat de tineret la ONU.

Teodor Cristian Blidaru la Adunarea Mondială a Sănătății

Teodor Cristian Blidaru la Adunarea Mondială a Sănătății

„Mi-am asumat o misiune civică de a contribui la a face din România un loc mai bun”

Întrebat de ce vrea să reprezinte România la nivel internațional, Teodor crede că orice cetățean își reprezintă țara, indiferent dacă își dorește sau nu să facă acest lucru. „Orice cetățean al României reprezintă țara, fie că vrea sau nu, fie că își dă seama sau nu, fie că merge în vacanță sau în delegație la ONU. Diferența este doar contextul. Am reprezentat România în anii precedenți, în organizațiile în care am activat, având acum responsabilitatea să o reprezint în continuare, de data aceasta în cel mai înalt for al diplomației mondiale. Am făcut acest lucru până acum și o să îl fac în continuare cu toată pasiunea și mândria față de țara noastră. Și asta nu pentru că România perfectă, pentru că nu este, avem încă multe de schimbat.  Dar este țara mea și, în momentul în care am decis să rămân în țară, mi-am asumat o misiune civică de a contribui la a face din România un loc mai bun și de a promova valorile, locurile și oamenii frumoși din România.”, spune tânărul.

Teme de sănătate, adăugate la agenda delegaților de tineret la ONU

Teodor este președintele Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România și membru în board-ul de conducere al Federației Internaționale a Asociațiilor Studenților în Medicină. Întrebat cum o să afecteze aceste poziții agenda delegaților de tineret ai României la ONU, tânărul explică: „Activitatea mea în mișcarea medicinistă va continua și FASMR va rămâne un promotor al sănătății în România și educației calitative pentru studenții la medicină. Deși s-au întâmplat multe în ultimii ani, încă mai avem foarte multe de făcut. Și după ce vom termina aici, vor fi și mai multe de făcut pentru medicii rezidenți din România. Dar activitatea și experiența mea sfera sănătății nu îmi va afecta activitatea de delegat, această responsabilitate fiind primordială pentru anul următor. Deși prioritatea noastră, ca delegați, va fi identificarea și soluționarea problemelor de interes general ale tinerilor din România, consider ca este benefică adăugarea unor teme de sănătate precum sănătatea mintală a tinerilor, acoperirea națională cu servicii de sănătate sau modificările climatice. Mișcarea studențească medicinistă din România deja are impact și conexiuni internaționale, inclusiv la nivelul Națiunilor Unite și Organizației Mondiale a Sănătății, prin apartenența și contribuția la International Federation of Medical Students Associations (IFMSA). Existând deja această platformă, se deschid o multitudine de oportunități de colaborare în domeniul sănătății și educației, între delegații de tineret ai României la ONU și liderii studenților mediciniști, de la nivel național și internațional”.

Teodor Cristian Blidaru la Adunarea Mondială a Sănătății

Teodor Cristian Blidaru la Adunarea Mondială a Sănătății

Reprezentare internațională și impact local, direcțiile principale ale delegaților

Împreună cu Linh, Teodor pune la cale planul de lucru pentru anul care urmează. „În perioada imediat următoare, lucrăm la un plan de lucru pentru întregul mandat, care să includă tot ceea ce eu și Linh ne dorim să facem. În realizarea acestuia ne vom consulta cu delegații din mandatele precedente, echipa de voluntari a programului și organizațiile de tineret din România, pentru a le include opinia și expertiză. Ce pot spune deja este că activitatea noastră va avea două direcții principale: reprezentare internațională și impact local, pe principiul «Think Globally, act Locally». Deși activitatea noastră va prioritiza teme precum modificările climatice, sănătatea mintală sau educația, vom face tot posibilul să creștem gradul de conștientizare despre cât mai multe dintre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale ONU.”, explică încrezător Teodor.

„Principala doză de valoare adăugată ne dorim să o avem la nivel național și local, la firul ierbii”

Întrebat care o să fie prioritate delegaților de tineret la ONU, Teodor spune că este preocupat de contribuția pe care o poate avea din această poziție la nivel național și local. „Poate contraintuitiv, dar principala doză de valoare adăugată ne dorim să o avem la nivel național și local, la firul ierbii. Ne dorim să extindem caravanele naționale ale delegaților și să ajungem inclusiv la numeroși tineri din mediul rural sau din comunități dezavantajate. Mai mult decât atât, în completarea componentei consultative, ne dorim să adăugăm o componentă considerabilă de training și educație în evenimentele pe care le vom desfășura în România. Astfel, sperăm să putem lăsa ca moștenire o mișcare de tineret mai puternică, educată, vocală, conectată cu factorii decizionali și (mai important decât orice) unită.”, explică studentul.

Aurelian Mohan

Aurelian Mohan

„Am depus eforturi majore pentru a putea contribui la evoluția tinerilor români”

Aurelian este mândru că a reușit să se implice în evoluția tinerilor români. „Sunt mândru de întreaga mea activitate, dar consider că Indicele Reprezentării Tinerilor (rezultatele vor fi anunțate pe 26 august 2019), Platforma Tinerilor, și «Ghidul Drepturilor Femeii» sunt cele mai mari realizări de pe parcursul mandatului întrucât ajută tinerii să dobândească un set unic de cunoștințe. Toate aceste demersuri ocupă un loc privilegiat în biografia mea deoarece, pe parcursul ultimelor 365 de zile, am depus eforturi majore pentru a putea contribui – oricât a însemnat asta – la evoluția tinerilor români. Din punct de vedere al moștenirii pe care o las noilor delegați, aduc în prim-plan următoarele: «Ghidul Drepturilor Femeii», «Ghidul Voluntarilor UNYD», «Indicele Reprezentării Tinerilor», Platforma Tinerilor, o rețea de networking îmbunătățită (inclusiv cu organizații ONU precum WFUNA și UN Habitat – unde sunt lider al unui grup de lucru), și o bază de date actualizată.”, spune Aurelian.

Rugat să prezinte proiectele din mandatul de delegat de tineret la ONU, Aurelian face o prezentare a activităților desfășurate în ultimul an: „Orice mandat de Delegat de Tineret al României la ONU este presărat cu numeroase activități. Prin urmare voi menționa doar cele mai importante momente din activitatea mea de delegat. Am avut onoarea de a participa două săptămâni, din postura de membru al delegației naționale a României, la cea de-a 73-a sesiune a Adunării Generale a ONU (la sediul ONU din New York; octombrie 2018) și să țin un discurs despre situația tinerilor români. Totodată, am participat la ECOSOC Youth Forum al ECOSOC ONU (aprilie 2019) și la Sesiunea 57 a Comisiei pentru Dezvoltare Socială a ECOSOC ONU (februarie 2019), unde am ținut un discurs menit a aduce în prim-plan soluții concrete pentru problemele tinerilor români. În contextul celor trei deplasări la New York, am organizat la ONU două side-event-uri (conferințe) – primul, intitulat «Privacy in the Digital Age», s-a desfășurat în cadrul Misiunii Permanente a Germaniei la ONU, fiind organizat alături de Delegații la ONU din Germania, Slovacia, Luxemburg și Bulgaria, iar al doilea, intitulat «Youth participation in the development of educational/ occupational policies and legislative process», a fost organizat în cadrul Misiunii Permanente a României la ONU (New York, 15 februarie 2019). Ambele au urmărit facilitarea unui schimb de bune practice și consolidarea relațiilor diplomatice. Mai mult decât atât, pe parcursul mandatului meu am ținut un discurs cu ocazia Zilei ONU, în cadrul Muzeului George Enescu, din București – acesta s-a adresat tuturor reprezentanților ONU din România și a încurajat auditoriul să pună accent pe implicarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor; am fost conferențiar la forumul international intitulat Young Leaders Forum (Cluj Napoca, România, 18 mai 2019); am făcut parte din echipa de organizare a sesiunii internaționale de training intitulată UNESCO’s Academy of Young Women (13-18 mai 2019, București, România) alături de Comisia Națională pentru UNESCO; am fost conferențiar în cadrul Young Ambassadors Forum; am proiectat, organizat și implementat campania de informare/ conștientizare denumită «Fii informată! Ia atitudine» – pentru a ajuta la combaterea și prevenirea violenței domestice am conceput «Ghidul Drepturilor Femeii». Totodată, am fost membru în juriul aferent procesului de selecție a Delegaților de Tineret ai României la UE; am proiectat, implementat și coordonat programul de Voluntari ai Delegaților de Tineret la ONU (acest proces a constat în: a) selectarea unei echipe formate din 6 voluntari care va ajuta Delegații la ONU timp de un an, b) pregătirea acestora pentru mandatul lor de un an, c) coordonarea activităților echipei în cauză); am proiectat și creat primul «Ghid al Voluntarilor UNYD» (scris în două limbi: română și engleză) menit a oferi actualilor și viitorilor voluntari ai Delgaților de Tineret ai României la ONU un cadru de referință în activitatea lor; am participat la summitul internațional al Delegaților de Tineret la ONU din Europa, intitulat «European Youth Delegates Summit UNESCO and Youth» (Novi Sad, Serbia); am fost raportor oficial în cadrul European Union’s Youth Conference; am proiectat și creat Platforma Tinerilor (un website care centralizează toate documentele principale de tineret de la nivel national și international) și Indicele Reprezentării Tinerilor (mecanism statistic care evalueaza activitatea organizațiilor de tineret din România). Nu în ultimul rând, pe parcursul mandatului de Delegat de Tineret al României la ONU au fost organizate numeroase activități (conferințe, workshop-uri, sesiuni de training, mese rotunde etc.) pe tot cuprinsul țării (11 orașe) cu scopul de a discuta cu tinerii din România și de a contura un mediu favorabil dezvoltării lor”.

Teodor apreciază eforturile făcute de generațiile de delegați din mandatele precedente. „Când vine vorba de reprezentare internațională, ne propunem să ducem mai departe munca excelentă a generațiilor de delegați din mandatele precedente și să avem o prezență marcantă în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, prin discursul din partea tinerilor din România, intervenții pe teme de interes, contribuția la Strategia Youth 2030 și organizarea de evenimente (side-events) cu și despre tineri, la New York.”, spune tânărul.

Află mai multe despre Teodor: Cum păstrăm tinerii medici în țară? INTERVIU Teodor Blidaru, primul student care a făcut parte din delegația României la Adunarea Mondială a Sănătății

Află mai multe despre Aurelian: Cum pot fi promovate interesele tinerilor români? Delegatul de tineret al României la ONU, despre problemele noilor generații și vocea țării noastre pe plan internațional


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol