Potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, aproape o treime dintre români fumează. Îngrijorați de efectele pe care le poate avea fumatul asupra copiilor și adolescenților, 350 de ONG-uri au lansat inițiativa Prima Generație Fără Tutun a României. La inițiativa organizațiilor neguvernamentale, trei parlamentari au depus în Parlament un proiect de lege menit să limiteze accesul copiilor la fumat.
Câți români fumează zilnic
27,4% dintre români fumează zilnic, 36,5% dintre aceștia sunt bărbaţi şi 18,7% femei, iar vârsta medie la care încep românii să fumeze este de 17,9 ani. 43,5 % dintre românii care fumează zilnic consumă mai mult de un pachet de ţigări. 71,5 % dintre cei care fumează zilnic sunt dependenţi de nicotină şi fumează în prima jumătate de oră după ce s-au trezit, potrivit Agerpres.
De ce este fumatul un obicei popular
Psihologul Aura Călin consideră că fumatul este un obicei popular pentru că majoritatea fumătorilor evită să conștientizeze efectele negative ale tutunului. „Fumatul reprezintă un obicei popular deoarece ca profil, majoritatea fumătorilor au o atitudine pozitivă când vine vorba de consumul de tutun în sensul că pun pe primul plan avantajele pe care le obțin fumând: gestionarea situațiilor stresante, relaxarea și plăcerea temporară obținută. Ei evită să recunoască astfel dezavantajele și efectele pe termen lung ale fumatului precum cancer pulmonar, afecțiuni cardiovasculare, infecții respiratorii, disfuncții erectile la bărbați sau deces prematur.”, explică psihologul pentru editiadedimineata.ro.
Prima generație fără tutun a României
Inițiativa 2035-Prima Generație Fără Tutun a României, organizație formată din peste 350 de ONG-uri, solicită autorităților modificarea și completarea cuprinzătoare a întregii legislații privind controlul tutunului. Într-un manifest intitulat Scoateți tutunul din fața, din mintea și din viitorul fiecărui copil al României!, ONG-urile au solicitat adoptarea de urgență a modificărilor legislative care să îndepărteze orice surse de publicitate și promovare, directă și indirectă, pentru produsele din tutun.
„Fumătorii au o rată de mortalitate prematură”
Teodor Blidaru, președintele Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România și unul dintre cei mai entuziaști reprezentanți ai Inițiativei 2035, a declarat pentru editiadedimineata.ro că o țigară poate conține 69 de substanțe cancerigene. „O singură țigară conține peste 250 de substanțe dăunătoare, dintre care 69 s-au dovedit a fi cancerigenă. Cele mai frecvente cancere cauzate de fumat sunt cele de plămâni, laringe, esofag, stomac, colon, pancreas. Datorită afectării întregii stări de sănătate, fumătorii au o rată de mortalitate prematură (prin cancer, afecțiuni cardiace sau accident vascular cerebral) de trei ori mai mare în comparație cu cei care nu au fumat niciodată. Bărbații fumători au un risc crescut de disfuncție erectilă. Gravidele fumătoare prezintă un risc crescut de avort spontan sau naștere prematură. Fumatul produce dependență, chiar dacă pare inițial că este un viciu controlabil. ”, crede acesta.
Inițiativa ONG-urilor a ajuns în Parlament
La propunerea celor 350 de ONG-uri, trei parlamentari au depus un proiect de lege care prevede interzicerea expunerii țigărilor în magazine, reclamele la țigări din magazine, acțiunile de promovare și distribuirea gratuită de mostre de produse din tutun, precum și interzicerea sponsorizării evenimentelor de către companiile producătoare de tutun.
Bugetul de stat, afectat de adoptarea legii?
Adrian Weiner, unul dintre parlamentarii care au depus proiectul de lege, prezintă pe Facebook dezbaterile din Senat. Deși parlamentarul USR crede că legea poate avea un efect benefic asupra bugetului de stat, în cadrul dezbaterilor din Comisia de Buget, președintele comisiei, Viorel Arcaș, și-a exprimat îngrijorarea că legea poate avea un impact negativ. Reprezentantul Ministerului Finanțelor nu a putut estima efectele pe care le poate avea adoptarea legii, potrivit lui Weiner.
Ce rol au sponsorizările industriei de tutun în blocarea legii
Conform parlamentarului USR, în timpul dezbaterilor de la Comisia de Cultură, președintele Lucian Romașcanu a declarat că sponsorizările industriei tutunului țin în viață fenomenul cultural. „Bugetul de stat este dependent de nicotină. Statul român, prin reprezentanții lui, dorește ca românii să fumeze cît mai mult, în număr cît mai mare, ca să avem sponsorizări din mărunțișul industriei și bani din accize.”, a scris Weiner după încheierea dezbaterilor din mai multe comisii.
Sursă cover foto: Digi 24
Comentariile sunt oprite pentru acest articol