19 aprilie 2024, 12:12

“Jocul tulpinilor”. De ce Omicron ar putea să fie mai periculoasă decât se credea, deși mulți vorbesc acum de un “foc de paie”

Un foc de paie se aprinde foarte repede, arde intens, se răspândește la fel de repede, se consumă și se stinge. Aceasta ar putea fi până acum comparația comună cu tulpina Omicron, cea care infectează foarte repede dar de la care se așteaptă cazuri mai ușoare. În concluzie mai puține decese, un lucru bun.

“Jocul tulpinilor” din ultimii doi ani ne-a învățat un lucru. Că virusul nu trebuie subestimat. Că se transformă perpetuu și că are încă multe surprize să ne ofere.

Deși varianta se răspândește ca un foc de paie în întreaga lume, se pare că este mai puțin patogenă decât se credea inițial și a adus speranțe că pandemia ar putea fi depășită.

„Ne aflăm într-o fază foarte periculoasă”

Catherine Smallwood, responsabilă pentru situații de urgență a OMS, a declarat pentru AFP că este prea devreme să ne bucurăm. O creștere a ratei de infectare ar putea avea un efect contrar.

Până la urmă este o problemă de logică, nici măcar de virusologie.

„Cu cât Omicron se răspândește mai mult, cu cât se transmite mai mult și cu cât se replică mai mult, cu atât este mai probabil să genereze o nouă variantă”, a spus ea.

„În momentul de față Omicron este mortal, poate provoca moartea (…) Poate un pic mai puțin decât Delta, dar cine poate spune ce ar putea genera următoarea variantă?”.

„Ne aflăm într-o fază foarte periculoasă”, spune ea.

Cifre

Europa a înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de Covid de la începutul pandemiei și peste cinci milioane de cazuri noi în ultima săptămână din 2021, ceea ce „eclipsează aproape tot ce am văzut până acum”, a adăugat Smallwood.

„Ne aflăm într-o fază foarte periculoasă, cu rate de infecție în creștere foarte semnificativă în Europa de Vest, iar impactul real al acestui lucru nu este încă prea clar”, a spus ea.

Deși „la nivel individual, riscul de spitalizare este probabil mai mic” în cazul variantei Omicron decât în cazul variantei Delta, Omicron ar putea reprezenta o amenințare mai mare în general, din cauza numărului de cazuri, a continuat ea. ”

În 2022 pandemia s-ar putea termina. Cu câteva condiții

Reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au declarat la sfârșitul anului că pandemia s-ar putea încheia în 2022 dacă ratele globale de vaccinare continuă să crească, până acum peste 8 miliarde de doze de vaccin fiind administrate la nivel global.

Acest număr reprezintă prima doză, cea de-a doua precum și cea de-a treia, precizează OMS. Instituția a adăugat, de asemenea, că inegalitatea ratelor de vaccinare din unele părți ale lumii a permis pandemiei de COVID-19 să dureze mai mult decât ar trebui.

În urmă cu câteva zile, Mike Ryan, director executiv al Programului pentru situaţii de urgenţă al OMS declara că, odată încheiată faza acută a pandemiei actuale, coronavirusul nu va dispărea complet.

”Faza acută a pandemiei de COVID-19 s-ar putea încheia anul viitor, dar coronavirusul nu va dispărea complet”, a afirmat el.

Mike Ryan, medic epidemiolog irlandez, a mai notat că este încă prea devreme să se tragă concluzii cu privire la severitatea variantei Omicron a noului coronavirus atât timp cât aceasta nu se răspândeşte la scară mai largă în rândul vârstnicilor.

Marius Geantă, preşedintele Centrului de Inovație în Medicină, notează, în pagina sa de Facebook, că sfârșitul pandemiei ca fenomen social va deveni probabil o realitate în anul 2022, în unele zone ale lumii.

”Ce înseamnă asta:
👉 spitalele nu vor mai fi sub presiune din cauza infectărilor, ci vor interna un număr din ce în ce mai mic de cazuri grave
👉 școlile și grădinițele vor rămâne deschise
👉 lockdown-ul nu va mai fi luat în calcul (în diferitele lui grade și modalități de implementare) ca soluție împotriva pandemiei. De altfel, lockdown-ul nu este o măsură de sănătate publică, ci chiar una dintre definițiile eșecului sistemelor de sănătate publică.
În aceste zile, când privim cum se ridică valul imens determinat de Omicron, este greu să ne imaginăm un scenariu atât de optimist, dar acesta chiar există și este luat în calcul.
Anul 2022 ne va aduce și alte instrumente care ne vor ajuta să fim și mai eficienți în lupta împotriva pandemiei:
👉 vom avea vaccinuri actualizate (față de Omicron, dar și față de alte mutații considerate a crește riscul de infectiozitate)
👉 vom avea și alte vaccinuri pe piață, cu mecanisme diferite de cele pe care le cunoaștem deja
👉 vor fi disponibile pe scară largă medicamente antivirale de nouă generație (care însă trebuie administrate în fereastră terapeutică optimă și în cură completă, pentru a evita apariția mutațiilor)
🦠 Omicron ar putea însemna începutul sfârșitului pentru pandemie ca fenomen social, cel puțîn în zonele în care bariera imunitară (obținută că urmare a vaccinării și/sau a trecerii prin infecție) va fi ridicată la nivelul imunității de grup, iar sistemele de supraveghere genomică și sindromică a circulației virusului vor fi implementate și funcționale.
🧬 Pentru că da, există o amenințare reală: apariția unor noi variante ale virusului care ar putea să se transmită cel puțîn la fel de repede ca Omicron și care să scadă foarte mult eficacitatea vaccinurilor și să fie mai letale (iar această probabilitate crește cu atât mai mult cu cât virusul circulă mai mult, de unde și nevoia de a aborda situația ca o ecuație cu 3 cunoscute: vaccinare+masca FFP2+testare=întreruperea transmiterii).
💉 Un mesaj important: nu este niciodată prea târziu pentru a te vaccina. Cu 3 doze sau, foarte important, cu una sau două doze pentru cei care s-au infectat în valul 4, determinat de Delta.
În acest fel, pentru cei mai mulți, cu adevărat infectarea cu Omicron poate deveni la fel de ușor de suportat ca o răceală.
🔬Ceea ce nu știm, după aproape doi ani de pandemie, dar nu ne putem permite să nu aflăm, în epoca medicinei de precizie: care sunt persoanele la risc de a face forme grave de boală (caracterizate pe baza unor analize comprehensive moleculare, cu utilizarea tehnologiilor noi precum secventierea genomică și inteligența artificială), pentru a le putea identifica rapid și proteja, în cazul în care vor izbucni noi focare, în faza endemică”, mai scrie Marius Geantă.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol