19 mai 2024, 18:41

Jurnaliştii de la RAI, televiziunea publică din Italia, fac grevă pentru a-şi apăra libertatea în faţa „ingerinţelor politice”

Jurnaliştii din serviciul public italian sunt în grevă de luni, 6 mai, ora 5:30 până marţi 7, ora 5:30, o decizie motivată de controlul sufocant asupra muncii jurnalistice şi încercarea de a reduce RAI la funcţia de un megafon al guvernului.

Sindicatul Usigrai, majoritar în rândul celor aproximativ 2.000 de jurnalişti ai grupului, a declanşat greva după ce a acuzat conducerea RAI că a cenzurat un discurs al unui scriitor important care o critica pe Giorgia Meloni în preajma Zilei Eliberării, pe 25 aprilie.

„Intrăm în grevă pentru a apăra autonomia şi independenţa serviciului public de radiodifuziune în faţa controlului politic constant asupra spaţiului informativ”, a declarat sindicatul într-un comunicat.

Jurnaliştii RAI protestează împotriva alegerilor conducerii, care nu-i înlocuiește pe angajaţii care ies la pensie sau se află în concediu de maternitate, nu face o selecție publică (concurs) a noilor angajați, nu îi angajează cu contract permanent pe jurnaliştii care lucrează pe timp determinat şi reduce salariile prin anularea bonusului de performanță.

„În ultimele zile – continuă declarația sindicatului jurnaliştilor – a devenit de domeniu public încercarea RAI de a cenzura un monolog din 25 aprilie, pentru ca apoi, aflându-se în vădită dificultate, să încerce să transforme episodul într-o chestiune economică. Preferăm să pierdem una sau mai multe zile de plată decât să ne pierdem libertatea, fiind convinși că libertatea și autonomia serviciului public sunt o valoare pentru toată lumea. Iar RAI este a tuturor”.
În ziua grevei generale, USIGRAI, Sindicatul Jurnaliştilor RAI, a convocat o conferinţă de presă intitulată „Motivele grevei, întâlnire cu jurnaliştii RAI”. Astfel, la Asociația Presei Străine din Italia au fost prezenți Sigfrido Ranucci, prezentatorul emisiunii „Report”, Vittorio Di Trapani, președintele Federației Naționale a Presei Italiene, Daniele Macheda, secretar USIGRAI și Serena Bortone, prezentatoarea programului „Che sarà”. Aceasta din urmă s-a aflat în centrul unei furtuni media din cauza deciziei conducerii RAI de a nu difuza monologul scriitorului Antonio Scurati, programat de Ziua Eliberării Italiei. Textul scris de laureatul premiului Strega 2019 relata episoade binecunoscute, inclusiv asasinarea, în data de 10 iunie 1924, a lui Giacomo Matteotti de către oamenii lui Mussolini și masacrele civililor italieni din 1944 în timpul ocupației naziste.
RAI a răspuns declarației sindicale printr-o altă declarație video, în care acuză, printre altele, USIGRAI de o grevă cauzată de „motive ideologice și politice” care „nu au nicio legătură cu drepturile lucrătorilor”, de „promovare de știri false care dăunează imaginii companiei” şi de expunerea serviciului public la manipulări de ordin politic.
Comunicatul de presă al jurnaliştilor susţine că actuala conducere a RAI lucrează pentru a transforma Serviciul Public într-o Companie Media Digitală modernă.

Comentariile sunt oprite pentru acest articol