13 septembrie 2024, 12:10

Legătura dintre carența de vitamina D și COVID-ul lung

Pacienții cu COVID-19 lung – unde efectele unei infecții inițiale cu COVID durează mai mult de 12 săptămâni – au avut niveluri mai scăzute de 25(OH) vitamina D decât alți pacienți care au supraviețuit COVID-19, se arată într-un studiu retrospectiv.

Nivelurile mai scăzute de vitamina D la pacienții cu COVID lung au fost cele mai notabile constatări.

Aceste descoperiri, consemnate de cercetătorii Luigi di Filippo și colegii săi, au fost prezentate recent la Congresul European de Endocrinologie (ECE) din Istanbul, Turcia, și publicate în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

„Datele noastre sugerează că nivelurile de vitamina D ar trebui evaluate la pacienții cu COVID-19 după externarea din spital”, scriu cercetătorii de la Spitalul San Raffaele, Milano, Italia.

„Rolul suplimentelor cu vitamina D ca strategie preventivă a sechelelor COVID-19 ar trebui testat în studii randomizate controlate”, îndeamnă ei.

Cercetătorii subliniază, de asemenea, că acesta a fost un studiu controlat într-o populație omogenă, a inclus mai multe semne și simptome de COVID prelungit și a avut o urmărire mai îndelungată decât majoritatea studiilor anterioare (6 vs 3 luni).

„Natura extrem de controlată a studiului nostru ne ajută să înțelegem mai bine rolul deficienței de vitamina D în COVID-ul de lungă durată și să stabilim că există probabil o legătură între deficiența de vitamina D și COVID lung”, a spus autorul principal Andrea Giustina, într-un comunicat de presă.

„Studiul nostru arată că pacienții cu COVID-19 cu niveluri scăzute de vitamina D au risc mai mare să dezvolte COVID de lungă durată, dar nu se știe încă dacă suplimentele de vitamina D ar putea îmbunătăți simptomele sau ar putea reduce cu totul acest risc”, a avertizat el.

„Dacă se confirmă în studiile controlate randomizate, intervenționale și mari, datele noastre sugerează că suplimentarea de vitamina D ar putea reprezenta o posibilă strategie preventivă în reducerea poverii sechelelor COVID-19”, rezumă Giustina și colegii.

Este bine să testați nivelurile de vitamina D, luați în considerare suplimentarea

Invitat să comenteze, Amiel Dror,  de la Facultatea Azrieli de Medicină, din cadrul Universității Bar Ilan, din Safed, Israel, care a condus un studiu conex care a arătat că persoanele cu o deficiență de vitamina D au mai multe șanse de a avea COVID-19 sever, a fost de acord.

„Noutatea și semnificația acestui nou studiu constă în faptul că extinde înțelegerea noastră actuală a interacțiunii dintre vitamina D și COVID-19, ducând-o dincolo de faza acută a bolii”, a explicat Dror pentru Medscape Medical News, într-un e-mail.

„Este uimitor să vedem cum nivelurile de vitamina D continuă să influențeze sănătatea pacienților chiar și după recuperarea de la infecția inițială”, a menționat el.

„Descoperirile cu siguranță adaugă greutate argumentului pentru desfășurarea unui studiu de control randomizat (RCT)”, a continuat el, care „ne-ar permite să stabilim în mod concludent dacă suplimentarea cu vitamina D poate reduce în mod eficient riscul sau severitatea COVID lung”.

Sursă imagine: opas.org.br


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol