20 martie 2024, 13:35

O legumă de bază din bucătăria românească a ajuns produs de lux în lume

Preţurile la această legumă au crescut alarmant în unele țări, alimentând inflaţia şi determinând unele state să ia măsuri pentru a-şi asigura necesarul. În unele zone de pe glob a ajuns produs de lux.

Ceapa a ajuns un produs de lux în mai multe țări, iar oamenii se feresc să mai cumpere. Prețurile exagerate la ceapă au determinat scumpiri și la alte alimente de bază, astfel că există un risc major de malnutriție la nivel mondial.

La Rabat, capitala Marocului, gospodinele nu mai cumpără ceapă şi tomate pentru că sunt prea scumpe. „Piaţa a explodat”, spun aceastea. Preţurile la ceapă au crescut, alimentând inflaţia şi determinând unele ţări să ia măsuri pentru a-şi asigura necesarul.

Marocul şi Turcia au oprit unele exporturi, la fel ca şi Kazahstanul. Autorităţile din Filipine au ordonat investigaţii cu privire la posibile carteluri, notează Stiri de Cluj.

Pe aceeași listă cu ceapa se află și morcovii, tomatele, cartofii şi merele, fiind foarte afectate cantităţile disponibile la nivel mondial, au avertizat recent ONU şi Banca Mondială. În Europa, rafturile goale au forţat supermarketurile din Marea Britanie să raţionalizeze achiziţiile la anumite fructe şi legume după recoltele mici din sudul Spaniei şi nordul Africii.

„Doar o cantitate suficientă de calorii nu este de ajuns. O dietă de calitate este o legătură vitală între securitatea alimentară şi nutriţie. O dietă de calitate slabă poate duce la diferite forme de malnutriţie”, spune Cindy Holleman, economist şef la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Explozia preţurilor este un efect secundar al inundaţiilor catastrofale din Pakistan, al frigului care a afectat stocurile în Asia Centrală şi al războiului din Ucraina. În paralel, înAfrica de Nord fermierii se confruntă cu o secetă severăşi o creştere a preţurilor la seminţe şi îngrăşăminte.

Această situaţie va modifica agenda politică la nivel global, iar nutriţia va ocupa un loc din ce în ce mai important pe agenda guvernelor, spune Tim Benton, cercetător specializat pe riscuri emergente la grupul Chatham House din Londra. „Nu doar faptul că există pericolul de foamete în Cornul Africii ar trebui să ne îngrijoreze în legătură cu crizele actuale. Este creşterea extinsă a nutriţiei de slabă calitate. Nutriţia începuse încă dinainte să se înrăutăţească la nivel global”, spune cercetătorul.

Pentru moment, chiar dacă multe guverne sunt fericite să subvenţioneze importurile de făină pentru a-şi menţine cetăţenii fericiţi, există un sprijin limitat pentru cultivatorii de legume. Rezultatul este că lumea produce prea multe cereale, zahăr şi uleiuri vegetale decât necesarul nutriţional şi doar o treime din fructele şi legumele de care are nevoie, avertizează Tim Benton.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol