6 mai 2024, 11:01

Mai miră pe cineva? Tulburările de alimentație au impact devastator asupra sănătății fizice

O echipă de la cercetători de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU), în colaborare cu Centrul de cercetare biomedicală al Universității Cambridge, din Marea Britanie, a explorat relația complexă dintre tulburările alimentare, sănătatea fizică și alte aspecte care o pot influența.

Acest nou studiu indică o asociere semnificativă între tulburările de alimentație și multimorbiditatea fizică, aruncând o nouă lumină asupra riscurilor de sănătate cu care se confruntă persoanele cu aceste afecțiuni. Cercetarea explorează relația complexă dintre tulburările alimentare, sănătatea fizică și alte aspecte care o pot influența.

Cercetătorii au analizat date de la 7.403 adulți din Regatul Unit.

Respondenții au fost întrebați despre 20 de afecțiuni fizice, inclusiv cancer, diabet, probleme oculare, migrene, probleme digestive și probleme cardiace.

Factorii de influență, sau mediatorii, luați în considerare au inclus dependența de alcool, insomnia, fumatul, stresul perceput, obezitatea și subponderabilitatea.

Studiul, publicat recent în Eating and Weight Disorders, a constatat că persoanele cu posibile tulburări de alimentație au reprezentat 6,4% dintre respondenți, iar persoanele din această cohortă au fost de 2,11 ori mai predispuse să raporteze multimorbiditate fizică, definită ca având două sau mai multe condiții fizice de sănătate concomitent.

O tulburare de alimentație este definită ca o relație patologică cu mâncarea care duce la perturbări semnificative în viața de zi cu zi a unei persoane.

Se estimează că până la 3,4 milioane de britanici suferă de o tulburare de alimentație.

Anxietatea s-a dovedit a fi principalul factor de influență în relația dintre tulburarea de alimentație și multimorbiditatea fizică, adică suprapunerea mai multor probleme de sănătate, comună bolilor cronice.

Insomnia, stresul perceput și depresia au fost, de asemenea, identificate ca fiind importante.

Cercetările anterioare au arătat că multimorbiditatea este asociată cu o povară semnificativă asupra serviciilor de asistență medicală, inclusiv costurile de tranziție a îngrijirilor, precum și asistența medicală primară, asistența stomatologică și spitalizările.

Multimorbiditatea afectează aproximativ 42,4% din populația mondială.

Amestecul multimorbidității este o problemă de sănătate publică, spune autorul principal, Lee Smith, profesor de Sănătate Publică la ARU.

„Credem că acesta este primul studiu care investighează asocierea dintre simptomele tulburărilor de alimentație, sau posibilele tulburări de alimentație, și multimorbiditatea fizică și, de asemenea, primul care cuantifică modul în care această asociere poate fi explicată printr-o varietate de factori de influență”, a declarat el, pentru sursa citată.

Această cercetare subliniază interacțiunea complexă dintre sănătatea mentală și cea fizică.

Specialiștii spun că este esențial să se recunoască faptul că tulburările de alimentație pot avea consecințe profunde, afectând nu doar bunăstarea emoțională, ci și sănătatea fizică.

Înțelegerea rolului potențialilor mediatori în această relație este crucială pentru dezvoltarea unor intervenții eficiente, precizează ei.

Constatările au implicații semnificative pentru sănătatea publică, subliniind necesitatea unor investigații suplimentare privind cauzalitatea și mecanismele care stau la baza legăturii dintre tulburările alimentare și multimorbiditatea fizică.

Pe termen lung, această cercetare ar putea ghida dezvoltarea de strategii pentru a reduce multimorbiditatea la persoanele cu tulburări de alimentație prin abordarea factorilor de influență


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol