27 aprilie 2024, 7:58

Mănăstirea maramureşeană Petrova este adăpost pentru refugiați

Mănăstirea maramureşeană Petrova şi-a deschis porţile pentru cei care fug de spaima şi dramele din Ucraina. Majoritatea sunt femei cu copiii care şi-au lăsat în urmă soţii şi taţii înrolaţi, părinţii în vârstă care nu se pot deplasa în condiţiile dramatice ale unui refugiu, casele distruse.

Odată ce au început să sosească primii refugiaţi la punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei, părintele stareţ Agaton Oprişan, de la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Petrova, a plecat acolo să vadă cum poate să îi ajute. Fiind vorbitor de ucraineană, părintele a ajutat, zi de zi, la vamă, la primirea celor care treceau graniţa, oferind îndrumare şi traducere în corturile unde voluntarii şi organizaţiile se ocupă de problemele lor specifice.

Mulţi dintre refugiaţi găsesc alinare şi la slujbele mănăstirii. Majoritatea slujbelor se ţin şi în ucraineană. Sunt 40 de locuri la mănăstire, dar au fost la un moment dat şi 47 de persoane adăpostite.

„Am avut la un moment dat un grup de 22 de persoane, dintre care 18 copii. Au dormit două nopţi aici, iar unii copii spuneau: «Mama, nu vreau să plec de aici, că este foarte bine şi foarte frumos». Ei sunt foarte liberi aici, eu nu le interzic nimic, îi las să se simtă bine”, a spus părintele Agaton.

Preoţi, voluntari, asociaţii, instituţii ale statului român sunt prezenţi zi şi noapte la punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, pentru a-i întâmpina pe refugiaţii din Ucraina, pentru a le oferi ajutor, a-i îndruma spre spaţii de cazare, spre transport către alte locuri din ţară şi din străinătate.

Foto: Ziarul Lumina


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol