26 august 2023, 20:32

Migrena nu este o scuză: ea face imposibilă o viață împlinită

Ar fi timpul să încetăm cu mitul că migrena este doar „o durere cruntă de cap”.  Simptomele migrenei includ de multe ori greață, vărsături și sensibilitate la lumină sau zgomot.

„Migrena afectează viața personală, familială și socială. Pacienții nu se pot concentra, lipsesc de la muncă și evită să planifice diverse activități, inclusiv pe cele preferate, de teama unui atac de migrenă care i-ar perturba”, explică neurologul Anetta Kovačikova, care este specializată în diagnosticarea și tratarea durerilor de cap și activează la clinica neurologică a Spitalului Universitar Ružinov din Bratislava.

Unii dintre pacienți au dureri de cap în 25 până la 30 de zile într-o lună. Migrena poate avea mai multe faze, în care apar diverse simptome. notează publicația cehă Zdravotnický deník.

Cu câteva ore, uneori cu câteva zile, înainte de atacul de migrenă, pot apărea o stare depresivă, tulburări de somn sau pierderea apetitului.

În Europa, migrenele apar mai des la femei comparativ cu bărbații și afectează cel mai mult femeile de vârstă activă.

„Au avut dureri de cap severe la schimbarea vremii, din cauza stresului, a epuizării fizice sau când au consumat anumite băuturi. În unele cazuri, munca sedentară sau aerul condiționat au înrăutățit starea pacientului.

Atacurile de migrenă au escaladat, devenind din ce în ce mai dese și mai intense”, spune Kovačićová, care adaugă că atacurile masive sunt prevenite prin recunoașterea din timp a migrenelor și prin tratamentul precoce al cauzelor.

Remediul potrivit diferă de analgezicele fără prescripție medicală, existând un risc crescut de durere din cauza abuzului de medicamente.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol