28 noiembrie 2022, 14:22

Miră pe cineva știrea asta? Belarus a ordonat interzicerea cărții “1984” a lui George Orwell. Nici “Fahrenheit 451” nu mai e pe piață

Știrea care nu ne mai miră. Guvernul belarus a interzis distribuirea și vânzarea romanului “1984” al lui George Orwell, scrie Actualitte.

Mai este nevoie să prezentăm 1984, romanul scriitorului britanic George Orwell, publicat în 1949? Această poveste despre o societate autoritară, fascistă, în care toate aspectele vieții cetățenilor sunt controlate și monitorizate de un guvern atotputernic, este una dintre cele mai puternice distopii ale secolului XX – și, din păcate, tinde să fie depășită de realitate.

Cenzură

De la publicarea sa, cartea a fost cenzurată de mai multe ori, în diferite teritorii, inclusiv în Uniunea Sovietică.

Belarus tocmai a reluat această tradiție de cenzură a romanului, relatează ziarul belarus de opoziție Nasha Niva, citând un ordin guvernamental care interzice distribuirea și vânzarea romanului în librăriile din țară.

După cum relatează presa, 1984 a fost publicat pentru prima dată în Belarus în 1992, în traducerea lui Siarhei Șupa. În 2020, o nouă ediție a fost publicată de editura Ianușkevici: a avut un succes atât de mare, încât noi ediții au apărut în librării în 2021.

Potrivit Nasha Niva, ordinul de interzicere intră în vigoare la 19 mai și a fost precedat de arestarea editorului Andrei Ianușkevici la 16 mai de către Direcția Generală împotriva Crimei Organizate și Corupției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Belarus (GUBAZIK).

Confiscări

Potrivit lui Franak Viaciorka, consilier al opozantei belaruse Svetlana Tihanovskaia, 200 de cărți au fost confiscate din librăria lui Ianușkevici, inclusiv “Fahrenheit 451”, o altă distopie, semnată de Ray Bradbury.

Pe platforma online a lanțului de librării belarus Belkniga, exemplarele din 1984 sunt marcate cu mențiunea „indisponibil”, dar Nasha Niva spune că nu este clar dacă librarii din țară au pus deja în aplicare ordinul guvernului.

Cenzura guvernului belarus al lui “1984” poate fi ușor explicată prin paralelele evidente dintre societatea lui Big Brother și cea a lui Lukașenko. Președintele autoritar al Belarusului a dizolvat o serie de organizații de opoziție, inclusiv două asociații de autori belaruși, și a reprimat sistematic toți actorii culturali care i-au criticat politicile.

În perioada ianuarie-septembrie 2021, au fost înregistrate cel puțin 1032 de încălcări ale drepturilor omului, ceea ce reprezintă aproape dublul cifrei raportate în 2020 (593 de cazuri). La 30 septembrie 2021, 715 persoane erau considerate deținuți politici în Belarus, dintre care 60 din sfera culturală.

Scenă din filmul Fahrenheit 451 (1966), regia Francois Truffaut


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol