16 aprilie 2024, 12:06

Mit sau realitate: Este hidrogenul – combustibilul viitorului?  

Nu se poate spune dacă tehnologia hidrogenului va depăși vreodată acționarea electrică în transportul rutier, însă multe domenii ale energiei se bazează pe hidrogen.

În plus, conform estimărilor, există o cantitate imensă de gaz care poate fi exploatată la scară industrială, însă nu ar strica să existe asigurarea privind acest aspect înainte de extracție.

Hidrogenul produs de Pământ și care e disponibil în mod continuu este suficient pentru a înlocui gazul natural, notează publicația ungară Qubit.

Asta nu se poate stabili încă în mod clar, dar geologii știu și au investigat de mult timp faptul că milioane de tone de hidrogen „transpiră” din pământ în fiecare an, hidrogen care ar putea fi folosit chiar și în scopuri industriale.

Principala reținere în ceea ce privește acest vector energetic este că volumul de gaz scurs ar fi prea mică, însă acest lucru este infirmat de estimările făcute la sfârșitul anului 2022.

Geoffrey Ellis și Sarah Gelman de la US Geological Survey (USGS) au folosit datele disponibile pentru a crea un model cu care să calculeze cât de mult hidrogen ar putea fi exploatat din rezervele subterane și din cele care „transpiră”.

Potrivit acestora, au fost deja colectate câteva zeci de milioane de megatone de gaz, care pot fi folosite.

Dacă industria hidrogenului ar crește într-un ritm similar cu cel al industriei gazelor naturale, atunci până în 2100 zăcămintele ar putea acoperi jumătate din cererea de hidrogen prin extragerea cantităților stocate și prin producție.

Europa și-ar putea pierde avansul

Europa se află în prezent în avangarda sectorului energetic bazat pe de hidrogen. Dar China și Statele Unite s-au lansat într-o adevărată cursă de urmărire a europenilor. Revista germană „Der Spiegel” se îngrijorează că Europa ar putea să-și piardă avansul. În plus, criza energetică ar putea avea un impact negativ extrem de puternic asupra economiei germane, se tem analiștii și industriașii din această țară.

De ani de zile, companiile europene sunt lideri de piață și de tehnologie în sectorul hidrogenului, considerat unul extraordinar de promițător, scrie rfi.ro.

Dar, în timp ce europenii se pierd în discuții privind reglementarea viitorului sector al hidrogenului, companiile chinezești depun eforturi susținute pentru a se impune pe piață.

Revista germană Der Spiegel îl citează pe Bernd Heid, partener la firma de consultanță McKinsey, care avertizează că „Europa riscă să vadă cum îi scapă printre degete ceea ce ar putea fi o industrie ecologică de ultimă oră”.

Deocamdată, „componentele esențiale ale tehnologiei hidrogenului” sunt încă fabricate în mare parte în sectorul manufacturier, în serii mici. Iar europenii sunt încă bine plasați pe această piață în creștere.

Dar în ultimii zece ani, ponderea Chinei în exporturile internaționale de electrolizoare a sărit la peste 25%, potrivit cifrelor care urmează să fie publicate de Institutul pentru Economie Germană (IW). În același timp, cota din Germania s-a redus la mai puțin de 9%.

Pentru a face față avalanșei de echipamente chinezești ieftine, industria europeană trebuie să stimuleze producția de masă cât mai curând posibil, sunt de părere analiștii

De partea sa, președintele american Joe Biden a promis subvenții uriașe pentru proiectele pe bază de hidrogen, cu condiția ca producătorii să își localizeze unitățile de producție în SUA, ceea ce penalizează în principal IMM-urile europene care nu au capacitatea sau dorința de a se reloca.

Un viitor sumbru…

În acest timp, Germania, cea mai mare economie a UE, se îndreaptă spre un viitor sumbru, titrează Euractiv, citând mai multe publicații germane.

Ziarul popular BILD citează un document care provine de la Comisia Europeană  potrivit căruia industriile energointensive, inclusiv sectoarele auto și chimia de înaltă performanță vor fi puternic afectate de creșterea prețurilor la energie.

Lideri industriali precum BASF, BMW sau Volkswagen au anunțat deja relocalizări și investiții în străinătate, precizează la rândul său săptămânalul german Focus.

Documentul citat în presa germană subliniază că evoluția prețurilor are un impact devastator asupra investițiilor Germaniei în tranziția ecologică și digitală, în ciuda angajamentului Berlinului de a asigura 80% din mixul de energie din surse regenerabile până în 2030.

Ca răspuns la actualele preocupări, Comisia Europeană a prezentat recent „Planul industrial Green Deal” pentru a contracara măsurile protecționiste americane . Planul a fost salutat de coaliția germană de guvernare și de industrie.

Dar statele rămân divizate în ceea ce privește așa-numitul „Fond european de suveranitate”. Multe dintre ele nu sunt de acord să utilizeze mai mult din datoria comună a UE pentru stimularea proiectelor de energie regenerabilă.

Pentru a stimula capacitatea de producție de energie regenerabilă a UE, se așteaptă ca în această săptămână Comisia să prezinte un nou regulament privind industriile sustenabile.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol