Petrecerea timpului liber în natură are un impact profund asupra noastră, știința demonstrând că nu este doar o activitate revigorantă, ci mai avem și alte beneficii psiho-emoționale.
„Acum vedem schimbări atât la nivelul creierului, cât și la nivelul corpului, care ne arată că suntem fizic și mental mai sănătoși atunci când interacționăm cu natura” – a declarat cercetătorul David Strayer de la Universitatea din Utah, SUA, potrivit celor de la mindevolutionsociety.ro.
Aceste studii ne demonstrează cât de important este să protejăm spațiile naturale, atât cele urbane, cât și cele din afara orașelor și beneficiul petrecerii timpului în natură pentru o viață sănătoasă, fericită și creativă.
Scade nivelul de stres
Este cunoscut faptul că mișcarea reduce stresul și anxietatea, însă atunci când suntem în natură aceste efecte benefice sporesc. Studii efectuate în Japonia și Finlanda au demonstrat că persoanele care se plimbă în natură au o stare de spirit mai bună și sunt mai puțin anxioși decât cei care fac plimbări în zone urbane pentru aceeași perioadă de timp. Natura are un efect calmant asupra organismului nostru, scăzând nivelul de stres resimțit.
Suntem mai fericiți
În cadrul unui studiu, Gregory Bratman de la Universitatea Standford din SUA, a cerut celor 60 de subiecți să se plimbe timp de 50 de minute, astfel că, o parte dintre ei au mers într-o pădure și cealaltă parte în oraș, de-a lungul unei șosele cu 4 benzi. Atât înainte, cât și după plimbare a fost evaluată starea lor emoțională și modul în care îndeplineau sarcini care se bazau pe memoria de scurtă durată. Rezultatele au demonstrat că cei care s-au plimbat în natură se simțeau mai puțin anxioși, erau mai puțin concentrați pe aspectele lor negative și simțeau mai multe emoții pozitive față de cei care au făcut plimbarea în mediul urban. De asemenea, a crescut și capacitatea de a împlini sarcini pe baza memoriei de scurtă durată.
Încurajează creativitatea și scade oboseala indusă de atenția distributivă
Tehnologia ne captează atenția extrem de mult în zilele noastre. Oamenii de știință consideră că mintea nu este construită să suporte pe un timp îndelungat acest bombardament cu informații și stimuli, ducând la oboseala mentală, la o stare de suprasolicitare. Pentru a rezolva o astfel de problemă este necesar să luăm pauze pentru ca activitatea creierului nostru să revină la o stare normală.
Prin diferite studii s-a arătat ca petrecerea timpului în natura ajută creierul să revină la buna stare de funcționare, ceea ce ne ajută să fim mai deschiși către creativitate și găsirea de soluții pentru problemele cu care ne confruntăm.
Ne simțim mai energici
Natura are fabuloasa capacitate de a ne face sa ne simțim revigorați, de a ne crește starea de bine și de a ne îmbunătăți diferite funcții ale creierului. De aceea, este recomandat să petrecem timp în natură cât mai des.
Nu ezita să te încarci cu un plus de energie, să te simți mai fericit și să te deschizi către nou și creativitate și către ceilalți ce te înconjoară.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol