19 martie 2024, 11:59

Multivitaminele luate zilnic îmbunătățesc memoria adulților în vârstă

Suplimentarea cu multivitamine este promițătoare ca o abordare sigură și accesibilă pentru menținerea sănătății cognitive la vârste înaintate, potrivit unei noi cercetări conduse de oamenii de știință de la Universitatea Columbia.

„Îmbătrânirea cognitivă este o preocupare de top pentru sănătatea adulților în vârstă, iar acest studiu sugerează că ar putea exista o modalitate simplă și ieftină de a-i ajuta pe adulții în vârstă să încetinească declinul memoriei”, a declarat profesorul Adam Brickman de la Universitatea Columbia, autorul principal al studiului, scrie SciNews.

„Multe persoane în vârstă iau vitamine sau suplimente alimentare, presupunând că acestea vor ajuta la menținerea sănătății generale”.

„Dar studiile care au testat dacă acestea îmbunătățesc memoria și funcția creierului au fost mixte și au fost realizate foarte puține studii randomizate la scară largă”.

Un supliment pe zi

Studiul a implicat peste 3.500 de adulți (majoritatea albi nehispanici) cu vârsta de peste 60 de ani.

Participanții au fost repartizați în mod aleatoriu să ia un supliment zilnic de multivitamine sau un placebo timp de trei ani.

La sfârșitul fiecărui an, aceștia au efectuat acasă o serie de evaluări cognitive online concepute pentru a testa funcția de memorie a hipocampusului, o zonă a creierului care este afectată de îmbătrânirea normală.

La sfârșitul primului an, memoria s-a îmbunătățit în cazul persoanelor care au luat o multivitamină zilnică, comparativ cu cele care au luat un placebo.

Cercetătorii estimează că această îmbunătățire, care s-a menținut pe parcursul celor trei ani de studiu, a fost echivalentă cu aproximativ trei ani de declin al memoriei legat de vârstă. Efectul a fost mai pronunțat în cazul participanților cu boli cardiovasculare subiacente.

Creierul și bolile cardiovasculare

„Există dovezi că persoanele cu boli cardiovasculare pot avea niveluri mai scăzute de micronutrienți pe care multivitaminele le pot corecta, dar nu știm cu adevărat în acest moment de ce efectul este mai puternic în acest grup”, a declarat profesorul Brickman.

Deși cercetătorii nu au analizat dacă o componentă specifică a suplimentului de multivitamine a fost legată de îmbunătățirea memoriei, constatările susțin dovezile tot mai numeroase că nutriția este importantă pentru optimizarea sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim.

„Studiul nostru arată că îmbătrânirea creierului poate fi mai sensibilă la nutriție decât ne-am dat seama, deși s-ar putea să nu fie atât de important să aflăm ce nutrient specific ajută la încetinirea declinului cognitiv legat de vârstă”, a declarat primul autor al studiului, Dr. Lok-Kin Yeung, tot de la Universitatea Columbia.

Micronutrienți

„Constatarea că o multivitamină zilnică a îmbunătățit memoria în două studii separate de cogniție în cadrul studiului randomizat COSMOS este remarcabilă, sugerând că suplimentarea cu multivitamine este promițătoare ca o abordare sigură, accesibilă și accesibilă pentru protejarea sănătății cognitive la adulții în vârstă”, a adăugat coautorul studiului, Dr. JoAnn Manson, cercetător la Brigham and Women’s Hospital.

„Suplimentarea de orice fel nu ar trebui să ia locul unor modalități mai holistice de a obține aceiași micronutrienți.”

„Deși multivitaminele sunt în general sigure, oamenii ar trebui să consulte întotdeauna un medic înainte de a le lua.”

Studiul a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol